Peter Handzuš Rôzne

Najlepšia lesoochranárska škola na Slovensku vyhrá koncert Kristíny

Základné a stredné školy sa už po deviaty raz môžu zapojiť do súťaže o najlepšiu lesoochranársku školu.

Podmienkou je, aby sa v období mesiacov apríl a máj zamerali na aktivity na pomoc lesom a zvyšovanie vedomostnej úrovne žiakov o lesoch a potrebe ich ochrany. Zaslaním popisu svojej činnosti do 7. júna získajú možnosť vyhrať živý koncert speváčky Kristíny v mieste víťaznej školy.

V poradí 9. ročník súťaže vyhlásila Nadácia Zelená nádej. Mottom súťaže aj v tomto medzinárodnom roku lesov ostáva heslo „Školy o lesoch a pre les“. Jej hlavným cieľom je, aby si žiaci základných a stredných škôl nielen zvyšovali svoje vedomosti o lesoch, o ich dôležitosti a potrebe ich ochrany, ale aby si svoje vedomosti mohli overiť aj priamo v teréne. Taktiež aby vedeli rozpoznávať chránené územia a aby si všímali aktivity v lesoch a prípadné nedostatky nahlásili.

Okrem aktivít na školách v rámci vyučovacieho procesu, prednášok, exkurzií a monitorovacích vychádzok do lesov v okolí školy, môžu žiaci aj sami prispieť k informovaniu o problematike lesov. „Školám na požiadanie zašleme letáky, zapožičiame výstavu Po nás potopa alebo filmy o lesoch a divočine,“ informovala Mária Hudáková, správkyňa nadácie.

Školy z Bratislavy a z Ivanky pri Dunaji a z okolia majú navyše možnosť pozrieť si zaujímavú výstavu fotografií so sprievodným textom „Divočina zachráni svet“, ktorá bude v apríli v Informačnom centre v Ivanke pri Dunaji a v máji a v júni v Mestskej knižnici v Bratislave.

Popis lesoochranársky zameraných aktivít škôl spolu s fotodokumentáciou je potrebné zaslať na adresu nadácie do 7. júna 2011. Porota, ktorá rozhodne o víťazovi, bude hodnotiť predovšetkým prínos jednotlivých aktivít k ochrane lesov, k zvyšovaniu vedomostnej úrovne študentov, kreativitu škôl i jednotlivých žiakov a prihliadne aj na celoročnú činnosť. Výsledky budú vyhlásené pred koncom školského roka.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM