Peter Handzuš Správy

Najlepšia nemčinárka na Slovensku! Je zo SŠUDT v Poprade

Aké je byť v niečom najlepší na Slovensku? Čo je za tým? Koľko námahy a odriekania? Vie to Beáta Schützová z osemročného gymnázia Spojenej školy na Ulici Dominika Tatarku v Poprade. V čom jej patrí prvenstvo? V celoštátnom kole 26. ročníka olympiády v nemeckom jazyku.

Ilustračný obrázok k článku Najlepšia nemčinárka na Slovensku! Je zo SŠUDT v Poprade
Foto: SŠDT Poprad

Beátka, ktorá je žiačkou tercie B, zvíťazila v kategórii 1B. Jej súpermi boli víťazi krajských kôl ONEJ z celého Slovenska. Šikovná Beátka si spolu s ďalšími účastníkmi olympiády v predvečer súťaže prezrela historické centrum Bratislavy, ktorá bola dejiskom zápolenia. Slávnostné vyhlásenie výsledkov a odovzdávanie cien za účasti zástupcov veľvyslanectiev Nemecka, Rakúska, Švajčiarska a zahraničných inštitútov sa odohralo v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca. Kým si však Beátka prevzala ocenenie, musela na sebe pracovať. Viac sa dozviete z rozhovoru.

Ako si sa dostala k nemčine? Viedli ťa k nej rodičia? Máš nejaké nemecké korene?
- K nemčine som sa dostala vďaka mojim súrodencom, ktorí sledovali nemecké televízne stanice. Mohla som mať tak tri roky, keď som sa zamilovala do nemeckých rozprávok. Pravdepodobne práve vtedy som pochytila nejaké prvé slovíčka. Naša rodina má nemecké korene (veď mám aj nemecké priezvisko), ale nemám po nemecky hovoriacich známych, s ktorými by som sa mohla častejšie rozprávať. Po nemecky hovoria aj rodičia, ale nie sú v tom takí dobrí ako sestra s bratom alebo ja…

Ako dlho sa učíš po nemecky? Navštívila si nejakú nemecky hovoriacu krajinu?
- Po nemecky sa učím od tretieho ročníka základnej školy. A bola som už aj v krajinách, kde sa hovorí po nemecky. Boli to však len návštevy pamiatok s mojou rodinou. Na nejakom výmennom pobyte som zatiaľ nebola.

Čo tvoje úspechy v nemčine?
- Od tretej triedy som s mojou pani učiteľkou Poczošovou chodila na prednes poézie a prózy v nemeckom jazyku a dostala som sa až na krajské kolo. Na ZŠ Jarná ma v piatom ročníku učila pani učiteľka Gažurová, s ktorou sme vyskúšali olympiádu v nemeckom jazyku – a osvedčilo sa to. V sekunde na osemročnom gymnáziu som pod vedením pani učiteľky Kovalčíkovej skončila v celoštátnom kole druhá. No a teraz v tercii sme s pani učiteľkou Selepovou „zabrali“ a vďaka jej pomoci som získala 1. miesto v celoštátnom kole ONEJ.

V čom spočívala príprava na celoslovenské kolo ONEJ? Čo bolo na súťaži v Bratislave najťažšie?
- S pani učiteľkou Selepovou sme sa zamerali na ústne kolo a na počúvanie s porozumením. Každý týždeň v piatok sme sa stretli na hodinku, niekedy i dlhšie, a preberali sme všetko potrebné. Najťažšie bolo pre mňa ústne kolo súťaže. Doľahol na mňa celý ten stres a obavy. Prežívam to nielen za seba, ale aj za ostatných súťažiacich.

Plánuješ sa venovať nemčine aj ďalej?
- Určite. Chcem pokračovať, ale zatiaľ neviem, akým smerom sa uberiem. Mám ešte dosť času popremýšľať, čo presne budem chcieť robiť.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM