Marián Handzuš Rôzne

Najnižšiu cenu za úsek D1 ponúklo konzorcium vedené Váhostavom

Najnižšiu cenu v tendri na výstavbu prvého úseku diaľnice D1 medzi Jánovcami a Jablonovom pri Levoči ponúklo konzorcium vedené firmou Váhostav. Informujú o tom dnes denníky SME a Hospodárske noviny (HN).

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) pôvodne predpokladala, že ju tento úsek vyjde na takmer 95 miliónov eur. Konzorcium však ponúklo postaviť 9 kilometrov diaľnice za necelých 60 miliónov eur. Cenová ponuka podľa generálneho riaditeľa Váhostavu Jána Kata vychádza z aktuálnej situácie na trhu. „Víťazmi tendra však budeme, až keď bude naša ponuka prijatá a uzatvoríme zmluvu,“ uviedol pre HN Kato.
Celkovo do súťaže predložilo svoje ponuky 13 záujemcov, viacerí z nich už potvrdili, že voči výsledkom namietať nebudú. „Z nášho pohľadu prebehla súťaž korektne, bola vysúťažená najnižšia cena a z našej strany nie je dôvod na podávanie námietok,“ povedala SME hovorkyňa spoločnosti Skanska Magdaléna Dobišová. „Takúto cenu neželáme ani najväčším nepriateľom,“ reagoval na najnižšiu ponuku v tendri generálny riaditeľ Doprastavu Dušan Šamudovský.
Zväz stavebných podnikateľov Slovenska (ZSPS) si však podľa svojho prezidenta Zsolta Lukáča ešte overí, či cena Váhostavu nie je podozrivo nízka. „Ak sa to preukáže, budeme postupovať ako v prípade Skansky, keď sme v liste ministrovi poukazovali na dumpované ceny,“ avizoval pre HN.
Obálky v tendri na prvý úsek Jánovce-Jablonov sa mali otvárať už vo februári, súťaž však narazila na námietku Doprastavu, pripomína SME. Firme sa totiž nepozdávali predovšetkým nejasnosti týkajúce sa technických noriem. Obstarávateľ musel následne vysvetľovať a meniť súťažné podklady.

zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM