Kultúra

Najúspešnejšia výstava Tatranskej galérie za posledné roky: Terakotovú armádu už videlo 12 500 návštevníkov

Tisícky milovníkov umenia zavítalo do Tatranskej galérie, aby na vlastné oči videli ôsmy div sveta – slávnu Terakotovú armádu.

Ilustračný obrázok k článku Najúspešnejšia výstava Tatranskej galérie za posledné roky: Terakotovú armádu už videlo 12 500 návštevníkov
11
Galéria
Zdroj: TASR

Terakotová armáda je zrejme, čo sa návštevnosti týka, najúspešnejšou výstavou Tatranskej galérie v Poprade za posledné roky. Tzv. ôsmy div sveta môžu návštevníci starej elektrárne vidieť ešte dva týždne, už teraz je však jasné, že záujem o ňu je veľmi veľký. „Čo sa týka návštevnosti, je to určite naša najnavštevovanejšia výstava za posledné obdobia,“ skonštatovala kurátorka a vedúca zbierok Tatranskej galérie Lívia Pemčáková.

Konkretizovala, že od konca mája až do začiatku augusta si prišlo túto výstavu pozrieť približne 12 500 milovníkov umenia. Takáto návštevnosť prekvapila aj samotnú galériu. „V priemere počítame s takýmto počtom na dva roky bežnej činnosti. Keďže však ide o výstavu určenú širokej verejnosti a spektru návštevníkov, nemyslíme si, že by bolo vhodné a správne ju porovnávať s inými našimi výstavami, na ktorých prezentujeme kvalitné slovenské či zahraničné umenie,“ upozornila Pemčáková.

Spočiatku výstavu navštevovali predovšetkým žiaci, neskôr aj skupiny seniorov, počas letnej turistickej sezóny zase prevažujú návštevníci zo zahraničia či Slováci, ktorí sú v regióne na dovolenke. Zámerom organizátorov bolo túto výstavu inštalovať v Poprade práve počas leta, aby doplnila ponuku služieb cestovného ruchu. „K návštevnosti prispelo aj to, že sme predĺžili otváracie hodiny, máme otvorené od 9. do 18. hodiny cez týždeň a od 11. do 18. hodiny cez víkendy,“ doplnila Pemčáková s tým, že v súvislosti so zvýšenou návštevnosťou museli v galérii posilniť aj pracovnú silu, keďže denne tam zavíta aj do 300 ľudí.

Výstava viac ako 50 sôch a ďalších predmetov je sprístupnená do 22. augusta. Slávna Terakotová armáda je súčasťou veľkého komplexu hrobky prvého zjednotiteľa Číny, cisára Čchin Š'-chuang-tiho. Ide o certifikované kópie bojovníkov, koní a vozov, ktoré vznikli v roku 2002 v Číne a putujú po celom svete. Návštevníci Tatranskej galérie sa dozvedia o ich objavení, spôsobe archeologických vykopávok, jednotlivých typoch zbraní bojovníkov, ale aj o samotnom cisárovi Čchin Š'-chuang-ti, ktorý žil v rokoch 260 – 210 pred Kristom. Na trón sa dostal vo svojich 13 rokoch a už sa ho nikdy nechcel vzdať. Neváhal preto uväzniť svoju matku a svojich odporcov pochovával zaživa. Na druhej strane, počas vlády sa mu podarilo zjednotiť Čínu, dal vystavať prvé úseky Veľkého čínskeho múru, zjednotil menu i písmo. Terakotová armáda tvorí posmrtný sprievod cisára a zároveň chráni jeho posledný odpočinok.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM