Monika Vengrínová Rôzne

Najväčšia kresťanská párty roka: Viac ako 1300 mladých veriacich to roztočilo v Aréne

Viac ako dve a pol hodiny trvajúci program plný hudby, divadelných scénok, svedectiev i modlitieb pritiahol do popradskej arény množstvo prevažne mladých kresťanov. Podujatie sa uskutočnilo v rámci turné Godzone projektu.

Ilustračný obrázok k článku Najväčšia kresťanská párty roka: Viac ako 1300 mladých veriacich to roztočilo v Aréne
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

„Godzone projekt vznikol v roku 2009, kedy sme na podnet Konferencie biskupov Slovenska urobili niekoľko koncertov a evanjelizácií v rámci Týždňa cirkvi pre mládež. Išlo o jednorazové turné, ale už o rok, na základe nových vízií cirkvi k novej evanjelizácii a novej forme a metódam ohlasovania evanjelia, sme založili Godzone projekt,“ hovorí zakladateľ projektu a organizátor podujatia Július Slovák.

Godzone tak zhromažďuje ľudí, dáva dokopy dobrovoľníkov a snaží sa vytvárať priestor na zamestnanie tých, ktorí by sa venovali len novej evanjelizácii.

„Godzone nie je projekt, ktorý chce strhávať ľudí na seba, je to niečo, čo chce pomáhať lokálnym spoločenstvám, lokálnym lídrom a mnohým iným veciam na Slovensku, ktorým ide o jedno kráľovstvo a jedného kráľa. Akákoľvek malá alebo veľká služba, akékoľvek malé alebo veľké chvály alebo čokoľvek ďalšie Ježišovo buduje Božie kráľovstvo. A Godzone len chce pomôcť v rámci novej evanjelizácie,“ predstavuje podstatu projektu Slovák.

Cieľom Godzone je predovšetkým pomôcť mladým ľuďom rozhodnúť sa pre život s Kristom, ukázať im, ako šíriť evanjelizáciu a dať im priestor zapojiť sa a budovať spolu generáciu, ktorej ide o Božie kráľovstvo (KIOBK).

Godzone tak zastrešuje viacero evanjelizačných oblastí na Slovensku. Organizuje animátorskú školu pre lídrov, v TV Lux a TV Noe má vlastnú reláciu a vrcholom je práve ukončený štvrtý ročník Godzone tour. V rámci neho navštívili šesť slovenských miest – Poprad, Košice, Banskú Bystricu, Ružomberok, Trnavu a Považskú Bystricu.

„Minulý rok prišlo viac ako 10 tisíc mladých ľudí. Tento rok to bolo napr. v Košiciach približne 3 300 ľudí a tu u vás v Poprade vyše 1 300. Máme z toho veľkú radosť, pretože snahou týchto našich turné je zmobilizovať mladých ľudí k tomu, aby sa stali súčasťou generácie, ktorej ide o Božie kráľovstvo,“ uvažuje organizátor.

Na príprave Godzone tour sa podieľa deväťdesiat členov z rôznych kútov Slovenska, od Trebišova, cez Košice, Novú Baňu, až po Sereď. Približne pol roka sa pravidelne stretávajú počas niekoľkých víkendov a budujú tak okrem iného i jednotu medzi spoločenstvami a medzi ľuďmi zo slovenských cirkví.

„Žijeme z podpory prispievateľov, vlastne naozaj z toho, čo Pán Boh dá. Či však uskutočníme turné aj budúci rok, je otázne. Jednak je to práve o tých financiách a jednak o tom, ako nás Pán Boh bude viesť. Naďalej však chceme pokračovať v našich projektoch. Pokračujeme v Godzone škole, v ktorej je už deväťdesiat lídrov, aj v Godzone magazíne predstavujúcom spoločenstvá na Slovensku. Spustili sme aplikáciu KIOBK pre android a iPhone, ktorú si môžu záujemcovia stiahnuť. Samozrejme aj naďalej budeme produkovať množstvo evanjelizačných videí a vecí, ktoré môžu pomôcť spoločenstvám. Okrem toho sme začali projekt Godzone mission a chceme tak vychádzať blízko k ľuďom,“ premýšľa o budúcnosti projektu Slovák.

Do Godzone misie sa môže zapojiť každý, kto chce založiť spoločenstvo alebo vo svojom meste či obci urobiť evanjelizáciu, ale nevie, ako na to, nemá okolo seba ľudí a nevie si rady. Godzone má pripravených koučov, animátorov a lídrov, ktorí na požiadanie prídu do ktorejkoľvek obce, či mesta a spolu s lokálnymi ľuďmi budú budovať spoločenstvá.

„To je cieľom Združenia kresťanských spoločenstiev mládeže zastrešujúcej Godzone projekt – aby v každej dedinke, v každom meste na Slovensku bolo spoločenstvo. Našou túžbou je dovádzať mladú generáciu naozaj blízko k Bohu,“ uzatvára Julo Slovák.

Najväčšia kresťanská párty roka
1
Galéria
Najväčšia kresťanská párty roka
30
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM