Monika Vengrínová Rôzne

Najvýznamnejší tatranský architekt sa narodil pred 160 rokmi: Jeho podpis nesú mnohé osady či kostolíky

Jedna z najväčších osobností Spišskej Soboty, architekt tatranských osád, staviteľ a verejný činiteľ Gedeon Majunke je jeden z tých, na ktorých by sa nemalo zabudnúť ani po rokoch. Pri príležitosti 160. výročia jeho narodenia mu bol preto venovaný celý jeden deň.

Ilustračný obrázok k článku Najvýznamnejší tatranský architekt sa narodil pred 160 rokmi: Jeho podpis nesú mnohé osady či kostolíky
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Gedeon Majunke sa narodil pred 160 rokmi a väčšinu svojho života prežil v Spišskej Sobote. Jeho pracovný život sa niesol v dvoch líniách. „V prvom rade bol architekt, staviteľ a podnikateľ, v druhom rade verejný činiteľ, autorita vo verejnoprávnom výbore Spišskej župy. Je autorom mnohých stavieb, tatranských osád i kostolíkov, ale navrhol napr. i Turzové kúpele v Gelnici a podieľal sa na rekonštrukcii kaštieľa v Betliari na konci 19.storočia, čím presiahol hranice tohto regiónu,“ vysvetlil historik Mikuláš Argalács.

O tom, že Majunke patril k najvýznamnejším a najväčším osobnostiam nielen Spišskej Soboty, ale celého tohto regiónu, niet pochýb. Jeho diela a pamiatku si tak pripomenuli i Popradčania, Spišskosoboťania či Tatranci a vzdali mu poctu celodenným programom. Ten sa začal pietnym aktom pri jeho hrobe, v popoludňajších hodinách pokračoval stretnutím pri jeho rodnom dome a prechádzkou s historikom po Spišskej Sobote a skončil sa koncertom posledného žijúceho národného umelca Milana Nováka s hosťami.

Zapojili sa i študenti

Do tohto dňa sa zapojili i mladí ľudia. Žiaci popradskej obchodnej akadémie odprezentovali projekt Ako ďalej s cestovným ruchom v Mestskej pamiatkovej rezervácii Spišská Sobota. „Podstatou tohto projektu bol fakt, že Majunke bol predsedom Uhorského Karpatského spolku, čo bol turistický spolok, a práve on rozbiehal turistický ruch vo Vysokých Tatrách. Tým sme chceli urobiť akési premostenie medzi jeho dobou a dneškom. A tiež sme do tohto diania chceli zapojiť mladých ľudí, aby si uvedomili, že tu nejaké osobnosti žili a že si ich treba uctiť. Aby si nemysleli, že dejiny sa začínajú vtedy, keď prichádzajú oni,“ uviedol Argalács.

O tom, že dejiny je potrebné si pripomínať, nepochybuje ani členka Klubu Sobotčanov Anna Gordiaková, ktorá si myslí že vlastenectvo, o ktorom sa tak často hovorí, nám uniká. Vlastenectvo je podľa nej láska k vlasti a k ľuďom, ktorí ju tvoria a robia ju slávnou po celom svete: „A to sú práve tieto osobnosti. Preto sa snažíme ich vytiahnuť a naučiť mladých vážiť si ich. Možno aj nám unikajú niektoré osobnosti, preto skromnosť tu nie je na mieste. Mali by sme prežívať pýchu na týchto ľudí“.

Pamätná tabuľa na Majunkeho rodnom dome

Pri príležitosti výročia narodenia Majunkeho sa aktuálny majiteľ jeho rodného domu rozhodol venovať pamätnú tabuľu, ktorú si podľa neho tento významný architekt zaslúži. Tabuľu zhotovil inžinier architekt Kovalčík zo Spišskej Soboty, návrh a realizáciu na seba prevzal reštaurátor Marek Kapusta z Bratislavy. Podstatou tabule je jednoduchý text a atribúty Majunkeho tvorby, čiže hrazdená architektúra na pozadí múru. Nainštalovaná bude na jeho rodnom dome v priebehu budúceho týždňa.

„Ja si myslím, že v Spišskej Sobote žilo toľko významných ľudí, že tabule by mali byť na každom dome. A Gedeon Majunke je skutočne osobnosť, ktorá si to zaslúži. A keďže jeho rodný dom, v ktorom býval, teraz patrí mne, tak som si povedal, že túto tabuľu pri príležitosti 160.výročia jeho narodenia dáme vytvoriť,“ dodal Jozef Kocún, ktorý je spolu so svojím bratom Viliamom iniciátorom tejto myšlienky a darcom tabule.

Výročie narodenia Gedeona Majunkeho
21
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM