Peter Handzuš Rôzne

Náklady na zimnú údržbu v kraji zrejme prekročia rozpočet. Míňa sa posypový materiál aj peniaze

Vyčlenené finančné prostriedky i zabezpečený posypový materiál na zimnú údržbu regionálnych ciest v Prešovskom kraji sa pomaly míňajú.

Ilustračný obrázok k článku Náklady na zimnú údržbu v kraji zrejme prekročia rozpočet. Míňa sa posypový materiál aj peniaze
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Intenzívne snehové zrážky načreli hlboko do rozpočtu Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja a ak by pretrvávali aj v priebehu najbližších týždňov, rozpočet by nemusel na vykrytie nákladov postačovať.

Riaditeľ SÚC PSK Vladimír Kozák konštatoval, že zima je tento rok mimoriadne nepriaznivá. Vysvetlil, že v minulosti sa stávalo, že napadlo až do 50 centimetrov snehu, ale potom mali týždeň alebo dva relatívny cestársky pokoj.

„Dnes, bohužiaľ, každý deň sneží, čiže sme už na hranici, materiál na zimnú údržbu ciest sa rýchlo míňa. Čo sa týka soli, sme už na dvoch tretinách priemernej ročnej spotreby,“ uviedol Kozák.

Doplnil, že sneženie si vyžiadalo neustále zabezpečovanie údržby, kedy niekoľko nocí a dní po sebe musela byť do terénu nasadzovaná viac ako stovka posýpačov. To sa podľa neho prirodzene podpisuje nielen pod znižovanie zásob materiálu, ale aj celkovú spotrebu nafty.

„Náklady, ktoré máme kalkulované na úrovni zhruba päť miliónov eur na zimu, pravdepodobne budú vysoko prekročené. Budeme múdrejší až po 31. marci, kedy predpokladáme, že už nás príroda pustí do lepších klimatických podmienok,“ povedal Kozák.

SÚC PSK zabezpečuje v zime údržbu zhruba 2400 kilometrov ciest 2. a 3. triedy, ktoré sú v správe Prešovského samosprávneho kraja. Okrem toho realizuje na základe zmluvy aj údržbu približne 600 kilometrov komunikácií 1. triedy v správe Slovenskej správy ciest.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM