Martin Sýkora Rôzne

Námestie patrilo nepočujúcim a motorkárom: Rev strojov vyčaril úsmev na tvárach

Poprad s nepočujúcimi a motorkármi Slovenska tancovali a jazdili pre nepočujúce deti a zdravotne znevýhodnených Popradčanov. Námestie bolo plné strojov.

Ilustračný obrázok k článku Námestie patrilo nepočujúcim a motorkárom: Rev strojov vyčaril úsmev na tvárach
Zdroj: Dnes24.sk

V júli 2015 Anna Schlosserová s Jankou Rackovskou spontánne zorganizovali akciu Poprad tancuje srdcom pre nepočujúcich ako realitu sna roztancovať zumbou námestie v Poprade a venovať to ľuďom, ktorí nie sú zrovna stredobodom majoritnej spoločnosti. Sľúbili sebe aj všetkým zúčastneným, že o rok v aktivitách zo zameraním na zdravotne znevýhodnených Popradčanov budú pokračovať – a sľub dodržali.

Sen sa stal skutočnosťou

„Celá akcia je jedným neuveriteľným snom, ktorý som mala minulý rok. Aj keď som dlhodobo mimo Slovenska, srdce mi nedovolilo, aby som tu dnes nestála a nevidela, ako sa ľudia tešia,“ povedala Janka Rackovská, spoluorganizátorka podujatia.

„Ráno som priletela lietadlom a povedala som si, že to bude najkrajší deň v tomto roku a splnilo sa mi to,“ dodala Rackovská.

Podujatie o spájaní a nie rozdeľovaní

Okrem toho, že námestie žilo tancom a hudbou, nepočujúcich podporilo viacero popradských združení a organizácií. Na pódiu sa zaskveli folkloristi, cyklotrialisti ale aj malí bojovníci jiu-jitsu. Akcia neostala ani bez povšimnutia radnice. „Stretávam sa na radnici s rôznymi ľuďmi, ktorí majú nejaké znevýhodnenie. Mojou úlohou je, aby čo najmenej pociťovali svoj hendikep,“ povedal na pódiu popradský primátor Jozef Švagerko, čo dokazuje, že nepočujúci nerozdeľujú, ale spájajú. „Chceme zbúrať všetky bariéry – nielen medzi nepočujúcimi a počujúcimi, ale aj medzi počujúcimi navzájom,“ vyhlásila organizátorka podujatia Anna Schlosserová.

PREČÍTAJTE SI AJ: Víkend patril v Krakove Podtatrancom: Slovenský deň navštívili tisíce ľudí

Motorkári nesklamali

Najočakávanejšími boli, tak minulý rok, slovenskí motorkári. Práve oni boli minulý rok jednou z „čerešničiek“ stretnutia. Zvuk silných motorov a prívetivosť ich vodičov pripravili pre nepočujúcich nezabudnuteľné zážitky. Po roku sa stalo, že sú to práve motorkári, ktorí sa stali spoluorganizátormi piatkovej akcie. Na námestí sa ozývali motory minimálne 60-tich strojov. „Tieto deti potrebujú väčšiu pozornosť a starostlivosť, preto aj my chceme takýmto spôsobom ukázať, že máme srdce a cítenie, že tiež im chceme pomôcť,“ potvrdil dobrý úmysel Matúš Alexa, ktorí hovoril za slovenských motorkárov.

Detská radosť a úsmev stojí za všetku námahu. Nič nie je na svete viac, ako usmiate dieťa – zhodli sa organizátori podujatia, ktorí na budúci rok chcú posunúť podujatie opäť o stupienok vyššie.

Nepočujúci tanec na námestí 25.8.2016
1
Galéria
Nepočujúci tanec na námestí 25.8.2016
22
Galéria
Foto: Martin Sýkora
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM