Peter Handzuš Rôzne

Námestie zaplavili žlté ruže. Viete, čo to znamená?

Ak ste sa dnes predpoludním prechádzali po centre Popradu, mohli ste si odniesť žltú ružu. Nie zo záhonu alebo kvetináča. Rozdávali ich tri mladé dámy. Môže za to Európska únia. Na námestí sa tak pri príležitosti Dňa Európy rozdalo 490 ruží.

Deň Európy pripomína občanom únie 9. máj 1950, keď predstavitelia tlače dostali pozvánku od francúzskeho ministerstva zahraničných vecí, kde si vypočuli oznámenie mimoriadneho významu. V deklarácii z 9. mája vtedajší šéf francúzskej diplomacie Robert Schuman a jeho poradca i priateľ Jean Monnet vyzvali Francúzsko, Nemecko a ďalšie európske štáty, aby združili úsilie pri spoločnej ťažbe uhlia a výrobe ocele s cieľom položiť prvé konkrétne základy Európskej federácie.

// „Stále málo ľudí na Slovensku vie, že 9. máj 1950 bol prvým krokom k tomu, čo dnes poznáme ako Európsku úniu. Aj tento rok chceme preto okrem zábavy priniesť našim občanom aj informácie o tom, čo im členstvo v Európskej únii prináša. Veríme, že aj na Slovensku sa pripojíme k všetkým Európanom, ktorí oslávia tento deň mieru, jednoty a nádeje,“// povedal riaditeľ Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu Robert Hajšel.

[blockquote]Podľa Schumanovho projektu sa mala vytvoriť nadnárodná európska inštitúcia na spravovanie surovín, ktoré dovtedy predstavovali základ vojenskej moci – ocele a uhlia. Návrh, známy aj pod názvom Schumanova deklarácia, našiel kladnú odozvu a 9. máj 1950 sa stal východiskovým bodom pre budovanie spoločnej Európy. Schumanova deklarácia sa pokladá za „rodný list“ EÚ.

Na návrh reagovalo šesť krajín (Francúzsko, Nemecká spolková republika, Taliansko, Belgicko, Holandsko a Luxembursko) a Parížskou dohodou z 18. apríla 1951 založili Európske spoločenstvo uhlia a ocele.

Vstúpením Maastrichtskej zmluvy o Európskej únii do platnosti v roku 1993 sa už hovorí o EÚ.

V roku 2004 vstúpili do EÚ Cyprus, Česká republika, Slovensko, Maďarsko, Poľsko, Litva, Lotyšsko, Estónsko, Malta a Slovinsko, začiatkom roku 2007 sa únia rozrástla o Bulharsko a Rumunsko.

EÚ tvorí v súčasnosti 27 členských štátov.

Na zasadnutí v Miláne v roku 1985 sa prezidenti a predsedovia vlád dohodli, že Deň Európy sa bude sláviť každý rok a bude orientovaný pre všetkých občanov spoločnej Európy. Vstupom do nej sa členovia zaviazali rešpektovať jej mierové ciele, sociálny pokrok, ekonomický rozvoj a solidaritu, ako sa to uvádza v Schumanovej deklarácii z 9. mája 1950 o naplnení dávneho sna – zjednotenia európskeho kontinentu.[/bloc­kquote]

Poprad24/tasr Foto: Peter Handzuš

denEuropy
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM