Martin Sýkora Správy

Napadne pod Tatrami prvý sneh? Podľa meteorológov sa tak stane už o pár hodín

Pod Tatrami je letu dávno koniec. Obyvatelia sa už pomaly pripravujú na zimu, čo im určite pripomenie aj ochladenie a pravdepodobne prvý tohtosezónny sneh.

Ilustračný obrázok k článku Napadne pod Tatrami prvý sneh? Podľa meteorológov sa tak stane už o pár hodín
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Prvé snehové vločky už v októbri

Podľa odborníkov na počasie zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) by sme sa pod Tatrami mali dočkať prvého snehového varovania v noci z utorka na stredu. SHMÚ dokonca vydal výstrahu 1. stupňa pre všetky okresy na severe Slovenska.

„1. stupeň výstrahy upozorňuje na jav, ktorý môže spôsobiť relatívne malé nebezpečenstvo, škody na majetku menšieho rozsahu. Môže sa vyskytnúť aj niekoľkokrát do roka. V okrese Poprad sa očakáva v obývaných oblastiach v polohách nad 700 m miestami výskyt sneženia, pri ktorom spadne 1 – 20 cm nového snehu. Uvedená výška nového snehu predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity ,“ informujú meteorológovia, ktorí predpokladajú nočnú teplotu do jedného stupňa.

Počas pondelka, utorka aj stredy okrem snehovej výstrahy meteorológovia varujú aj pred vetrom, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 18 – 23 m/s (60 – 85 km/h) a pred dažďom s úhrnom zrážok 45 – 60 mm.

PREČÍTAJTE SI AJ: 10 tipov ako ušetriť v priebehu vykurovacej sezóny

Zdroj: Prezídium PZ SR

Najviac ohrození sú motoristi

V tomto ročnom období dážď a klesajúce teploty nie sú ničím výnimočné. Záhradkári už úrodu zozbierali a kúpaliská sú už dávno zatvorené. Premenlivé a sychravé počasie spôsobuje najväčšie problémy motoristom.

„V sťažených poveternostných podmienkach treba najmä predvídať, prispôsobiť rýchlosť počasiu aj svojim schopnostiam, sledovať situáciu hlavne v okolí zastávok, škôl a nákupných centier, kde je zvýšený pohyb chodcov a cyklistov. Dať im prednosť tam, kde ju majú,“ konštatovala hovorkyňa Prezídia PZ Denisa Baloghová.

Varovaní nikdy nie je dosť. Štatistika na cestách znie hrozivo. K minulému týždňu je to 150 vyhasnutých životov. „Známe porekadlo hovorí, že za chyby sa platí. A pri dopravných nehodách je to často tá najvyššia cena – život. Tento rok prišlo o život 37 chodcov, 10 cyklistov, 19 motocyklistov, 94 vodičov a ich spolujazdcov,“ konštatovala hovorkyňa Prezídia PZ Denisa Baloghová.

PREČÍTAJTE SI AJ: Desatoro pre bezpečné cesty: Polícia radí, ako sa v jeseni správať na cestách

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM