Peter Handzuš Rôzne

Náročná noc pod Gerlachom: Záchranári ratovali dvoch Slovákov a Čecha

Horskí a leteckí záchranári majú za sebou nočnú akciu. Pomáhali horolezcom a turistovi pod Gerlachovským štítom. Zasahoval aj vrtuľník TOPR-u.

Ilustračný obrázok k článku Náročná noc pod Gerlachom: Záchranári ratovali dvoch Slovákov a Čecha
Foto: Peter Handzuš

V sobotu večer 5.8.2017 požiadala dvojica slovenských horolezcov o pomoc záchranárov HZS. Po vylezení horolezeckej cesty zvanej „Martinovka“ a dosiahnutí vrcholu Gerlachovského štítu začali zostupovať do Batizovskej doliny. Žiaľ, pri zostupe netrafili správnu zostupovú trasu a uviazli v Západnej Stene Gerlachovského štítu, kde už nevedeli samostatne pokračovať a boli vyčerpaní natoľko, aby sa vrátili na vrchol. Záchranári požiadali o súčinnosť posádku VZZS, ale tá bola na záchrannej akcii a nestihla by sa do súmraku vrátiť.

V tom prišla prostredníctvom tiesňovej linky „18300“ ďalšia prosba o pomoc od českého turistu, ktorý takisto pri zostupe z Gerlachovského štítu netrafil zostupovú trasu a dostal sa do neschodného terénu, z ktorého sa nevedel samostatne dostať. Na túre bol spolu so svojím kamarátom, ale pri zostupe sa rozdelili.

„Záchranári požiadali o súčinnosť poľských horských záchranárov z TOPR-u, ktorí okamžite leteli do západnej steny Gerlachovského štítu na pomoc uviaznutým osobám. Poľskí záchranári vyprosili dvojicu horolezcov pomocou navijáka a následne ich letecky transportovali na základňu do Zakopaného,“ uvádzajú na svojom webe horskí záchranári.

Náročná noc pod Gerlachom: Záchranári ratovali dvoch Slovákov a Čecha
3
Galéria

Českého turistu nedokázali vyprostiť, lebo sa nachádzal v tak exponovanom teréne, že by ho vzdušné prúdy mohli zhodiť, keďže nebol zaistený. Následne záchranári HZS rozbehli pozemnú nočnú záchrannú akciu, ktorej sa zúčastnili štyria profesionálni a traja dobrovoľní záchranári.

Po dosiahnutí vrcholu začali zostupovať k uviaznutému českému turistovi . Za pomoci stometrového spustu na lane sa podarilo záchranárom dostať k uviaznutému a následne ho za pomoci lanovej techniky vytiahli na bezpečné miesto. „Keďže bol český turista vyčerpaný a podchladený, záchranári sa rozhodli požiadať o súčinnosť posádku VZZS, ktorá ho v skorých ranných hodinách letecky transportovala do Starého Smokovca, kde mu lekár VZZS poskytol neodkladnú zdravotnú starostlivosť a následne ho odovzdal privolanej posádke RZP na prevoz do nemocnice,“ dodávajú záchranári.

Letecký transport záchranného družstva z terénu už nebol možný pre silný nárazový vietor. Záchranná skupina tak zostupovala na Sliezsky dom v ranných hodinách pešo.

Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM