Peter Handzuš Hokej

Naši mladíci sa držali. Česi nás zložili až v predĺžení

Celé Slovensko dnes čakalo na úvodný zápas majstrovstiev sveta, v ktorom sa naši hokejisti postavili kvalitnému tímu Česka.

Ilustračný obrázok k článku Naši mladíci sa držali. Česi nás zložili až v predĺžení
Zdroj: TASR

Slovenskí hokejisti prehrali v prvom zápase MS v bieloruskom Minsku s Českom 2:3 po predĺžení. V súboji dvoch rivalov z bývalej jednej hokejovej školy prejavili okrem väčšej bojovnosti a nadšenia aj kus umenia, keď vtipne riešiacimi kontrami nedali favoritovi dýchať. Po „detských chorobách“ z neskúsenosti a prílišnej motivácie sa postupne zlepšovali aj v obrannej disciplíne a o dva body prišli až v závere aj dávkou smoly.

„Po tom výbornom zápase a našom veľmi dobrom výkone nás to môže mrzieť. Prišli sme o víťazstvo po chybách v obrannom pásme a v predĺžení aj nie príliš dobré striedanie prispelo k strate ďalšieho bodu. Dúfam, že sme nervozitu otriasli a zajtra sa pokúsime zabrať proti Kanade,“ povedal po zápase pre RTVS kapitán Miroslav Šatan.

Slovensko má druhý súboj v sobotu opäť o 19.45. Česi hrajú v nedeľu proti úradujúcim majstrom sveta Švédom.

Slovensko – Česko 2:3 po predĺžení (0:1, 2:0, 0:1 – 0:1)
Góly: 26. Miklík (Tatar), 36. Viedenský (Miklík, Réway) – 7. Němec (Hudler, Červenka), 62. Klepiš (Vitásek, Ševc). Rozhodcovia: Bulanov (Rus.), vylúčení na 2 min.: 6:6, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 6920 divákov.
SR: Laco – Sloboda, Ďaloga, Čerešňák, Marinčin, Valach, Švarný Brejčák – Šatan, Hrivík, Nagy – Miklík, Marcinko, Réway – Pánik, Mikúš, Tatar – Skokan, Viedenský, Tybor
ČR: Salák – Kindl, Němec, Polák, Ševc, Zámorský, Kolář, (od 21.) Vitásek – Jágr, Sobotka, Klepiš – Hertl, Červenka, Rolinek – Sekáč, Jan Kovář, Hudler – Petružálek, Novotný, Zaťovič

Slovenský hokej odštartoval svoju púť v Minsku dynamickou úvodnou tretinou, v ktorej držal v dvoch striedaniach držal krok s favoritom. Kým však omladená reprezentácia mohla naplno rozviť svoje ambície, prišlo dvojnásobné vylúčenie po zbytočnom faule Mikúša a hoci sa v oslabení zrodila obrovská šanca v sóle Viedenského, v konečnom dôsledku sa Česi dostali aj napriek ich vylúčeniu na koňa. V hre štyroch na štyroch rozprúdili strelecké preteky a do výraznejšej prevahy ich poslal ďalší školácky faul, tentoraz Marinčina. Němec od modrej zavesil na 1:0 a Slováci zostali pod tlakom. Po 9 minútach bolo 0:10 na strely a až potom poslal svoju jedovku na bránku Šatan, ktorý predviedol skvelé striedanie a zavelil do boja. V ďalšom priebehu svoje možnosti naznačili aj tri „mladšie“ útoky a mužstvo sa dostalo do tempa. V presilovke Šatan parádnou diagonálnou priťukovačkou našiel Nagya, ale ten v čistej pozícii strelil puk do brankára. Zo série šancí zahodil tutovku Mikúš a pri doklepávke v „lufte“ mal smolu Šatan. V záverečnej minúte prvého dejstva však vyrobil mohutnú hrúbku Brejčák, Česi ju síce vďaka skvele chytajúcemu Lacovi nepotrestali, ale zostali v pásme a rozhodcovia vinníka situácie trochu prísne vylúčili po súboji s Jágrom.

Na začiatku druhej časti Slováci pomerne pokojne prežili početnú výhodu a snažili sa pokračovať v aktivite proti súperovi, ktorý akoby postupne zvlažnel. V 26. minúte Tatar šikovne zatiahol puk do pásma, neunáhlil sa k mantinelu, nechal tam o puk bojovať Marcinka a intuitívne sa mu postavil do cesty, keď ho Česi chceli vyhodiť. Následne ho poslal Miklíkovi, ktorý ho v centrálnej pozícii kúsok za modrou šikovne švihol spoza obrancu na Saláka a šťastne vyrovnal. Príťažlivé hokejové divadlo pokračovalo, Česi pridali na dôraze a keďže mali evidentnú prevahu v kreatívnych činnostiach, dostávali so do dobrých streleckých pozícií. Laco však chytal excelentne a všetky formácie pred ním sa snažili brániť aktívne. V 36. minúte vyšla skvelá kontra v čase, keď oba tímy začali striedať, Miklík s Réwayom si to priťukli na stredopravej strane, Réway poslal krížny pas naľavo Viedenskému a ten parádne trafil z prvej. Česi zareagovali na nečakané manko väčšou agresivitou, ale Slováci ich vytláčali z pozícií. V závere mali aj kus šťastia pri Ďalogovom nepochopiteľnom skrate, ktorý nevyužil v jasnej šanci Petružálek.

Od úvodu tretieho dejstva bolo zrejmé, že Slováci sa sústredia na prehusťovanie kľúčových priestorov a kontry nebudú viesť za každú cenu. V 45. minút však Šatan s Nagyom po dôslednom forčekingu a vtipnej pozícii pripravili čistú šancu Hrivíkovi, ktorému v rozhodujúcej chvíli skĺzol puk z čepele. Na druhej strane opäť v zakončení „pohorel“ Petružálek a Laco mal v tom momente na konte 30 zásahov. Pribudli aj ďalšie, ale v 51. minúte mal najväčšiu šancu tejto fázy Réway, ktorý v nájazde dvoch na jedného po Marcinkovom pase neprekonal Saláka po krásnom bekhendovom blafáku. Vzápätí opustený puk v bránkovisku rukou na pár sekúnd prikryl český obranca, ale rozhodcovia nereagovali. Potom mali Slováci možnosť presilovky, ale napriek totálnemu zámku a niekoľkým sľubným pozíciám nedokázali vedenie poistiť. Naopak, na druhej strane pri českom nápore vyčerpaný Marcinko neodstavil pri mantineli od puku Němca a ten našiel pred brankárom Jágra, ktorý vyrovnal slabo tiesnený Čerešňákom. V predĺžení napriahol na modrej Klepiš a Laco prekvapujúco inkasoval…

Slovensko - Česko
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM