Marcel Páleš Správy

Následky ničivej búrky v Jezersku: Ohromné škody a odrezaná časť dediny od sveta!

Zamagurská obec Jezersko v kežmarskom okrese sa ešte stále spamätáva z ničivej búrky. Tá dedinu zasiahla v nedeľu a spôsobila veľké škody. Ako to tam vyzerá?

Ilustračný obrázok k článku Následky ničivej búrky v Jezersku: Ohromné škody a odrezaná časť dediny  od sveta!
Zdroj: TASR

„My odhadujeme, že tie škody budú na úrovni 30 000 až 50 000 eur, voda strhla časť miestnej cesty, poškodila štátnu komunikáciu a odrezala horný koniec obce od sveta. Napočítali sme pozdĺž celej obce asi 30 zosuvov pôdy, ktoré ohrozujú domy, dva objekty sme boli nútení zbúrať, kvôli zlej statike,“ vymenúva starosta Jezerska Ľubomír Vnenčák.

Dôjde aj k sanácii budov?

Nevylúčil, že kvôli podmývaniu pôdy dôjde k ďalšej sanácii niektorých budov, keďže pôda sa momentálne správa nevyspytateľne. Len počas dnešného dňa objavili v obci niekoľko ďalších zosuvov. Doteraz sa podarilo čiastočne sprejazdniť časť miestnej komunikácie, vyšný koniec je však stále nedostupný a dostať sa tam dá len pomocou ťažkej techniky.

„Prietrž mračien, ktorá prišla, tá spôsobila najväčšie škody, zosunuli sa bočné svahy, spadli nánosy bahna. Počas môjho pôsobenia je to už druhýkrát, čo sa to stalo, naposledy sme mali takéto problémy v roku 2011. Podľa môjho názoru je tu z dlhodobého hľadiska potrebný geologický výskum, možno revitalizácia celého územia. Je to náročné a my to určite sami nezvládneme, bez nejakej finančnej injekcie si tu naozaj neporadíme,“ konštatoval starosta.

Nové a nové komplikácie

Momentálne na sprejazdnení cesty pracuje 15 až 20 ťažkých mechanizmov, na povrch však vychádzajú stále nové a nové komplikácie. „Napríklad žeriav sme v pondelok posielali preč, ale dnes sa bude musieť vrátiť, pretože sme zistili, že pod naplaveninami je koreň, ktorý nás nepustí ďalej. Teraz predovšetkým navážame lomový a iný kameň, aby sme vytvorili nosnú časť vozovky, ktorej statika je narušená,“ priblížil práce Vnenčák.

Najväčšie problémy okrem zosuvov narobili aj mosty a priepusty, ktoré sa automaticky upchali a voda sa tak vyliala z koryta a odplavila cestu. Momentálne v obci naďalej platí mimoriadna situácia, až kým sa nepodarí úplne sprístupniť cestu na vyšný koniec. „Stále riešime aj zosuvy, či sa neobjavia nejaké nové. Musíme zastabilizovať časť potoka, ktorá sa vylieva a spevniť ho kvôli stabilite cesty,“ zdôraznil starosta.

Zaťali sa a cestu sprejazdnia

Dážď, ktorý v obci spôsobil takéto problémy, trval v nedeľu približne od 11.00 do 14.00 hodiny, pričom najsilnejší lejak bol poslednú polhodinu. „To ako keby ste vedro s vodou obrátili na seba, tak silno lialo,“ priblížil Vnenčák.

Obec Jezersko je zväčša turistickou dedinou, žije tu asi 100 ľudí, je tu však množstvo chalupárov a podnikateľov v oblasti cestovného ruchu. Najviac turistov sem chodí v zime kvôli neďalekému lyžiarskemu stredisku, čoraz viac návštevníkov si sem však nájde cestu aj v lete. Práve to robí starostovi vrásky na čele, že takéto škody búrka napáchala práve pred začiatkom letnej sezóny. „Sme sa zaťali a chceme tú cestu na vyšný koniec sprejazdniť čo najskôr a za každú cenu to vyriešiť,“ dodal Vnenčák.

Dlhodobé hľadisko

Riešiť túto situáciu však podľa neho bude nutné aj z dlhodobého hľadiska, pretože takéto zosuvy a záplavy sa tu môžu opakovať. Obec sa totiž nachádza v doline a z oboch strán ju obklopujú svahy, ktoré v prípade búrky nie sú stále.

„V minulosti tu bola poľnohospodárska výroba, ľudia sa o svoje pozemky starali, kosili ich, pásli tu kravy, ovce, nevytvárali sa nahnité vrstvy tráv a možno aj vďaka tomu sa tu takéto katastrofy nevyskytovali. Každý dvor mal svojho gazdu, dnes už to tak nie je, keďže sme turistická obec a poľnohospodárstvom sa tu zaoberajú možno dve rodiny,“ uzavrel Vnenčák.

Foto: ilustračné

Zosuv pôdy v Jezersku: Časť obce odrezalo od sveta
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM