Peter Handzuš Rôzne

Nastavte si budík: Mesiac predvedie zvláštne nočné divadlo

Blíži sa noc, ktorá prinesie pomerne vzácny úkaz. Čo znamená takzvaný začadený Mesiac a kedy presne treba zodvihnúť zrak k oblohe?

Ilustračný obrázok k článku Nastavte si budík: Mesiac predvedie zvláštne nočné divadlo
Zdroj: pixabay.com

V noci z 10. na 11. februára 2017 bude z nášho územia pozorovateľný pomerne vzácny prírodný úkaz – polotieňové zatmenie Mesiaca, ktoré sa takmer dotkne tieňa Zeme.

Maximálna fáza nastane v noci

Ako vysvetlil Pavol Rapavý zo Slovenského zväzu astronómov, uvidíme ho v celom priebehu, v maximálnej fáze o 01:44 hod. bude Mesiac nad juhozápadným obzorom vo výške 47º. Ľudovo sa tento úkaz skloňuje aj ako začadený mesiac. ,,Mesiac u nás (na strednom Slovensku) vychádza o 16:39, necelú polhodinu pred západom Slnka. Začiatok polotieňového zatmenia nastane o 23:32, no táto fáza pozorovateľná nie je. Je potrebné si počkať, pokiaľ Mesiac nevstúpi do polotieňa aspoň polovicou svojho priemeru," vysvetľuje Rapavý.

Aký je to začadený Mesiac?

Ako pokračoval, šedé stmavnutie mesačného disku tak bude viditeľné asi polhodinu pred a po maxime zatmenia. ,,V maxime zatmenia sa Mesiac takmer celý ponorí do zemského polotieňa a jeho severný (horný) okraj bude tesne pri plnom tieni Zeme. Uvidíme ho akoby bol zhora tmavší,„začade­ný“," pokračoval Rapavý a dodal, že podľa momentálneho stavu zemskej atmosféry je dokonca možné, že tieň bude o niečo väčší a nastane aj mimoriadne malé zatmenie čiastočné. Najbližšie čiastočné zatmenie Mesiaca pritom uvidíme 7. 8. 2017 a úplné až 27. 7. 2018.

Ak by sme pri tomto polotieňovom zatmení boli na povrchu Mesiaca, videli by sme ako Zem takmer úplne zakryje Slnko.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM