Peter Handzuš Rôzne

Návrat do histórie i Národné divadlo: Bilingvalisti boli na exkurzii v Bratislave

Päťdesiatka žiakov a tri podujatia za niekoľko hodín. To sú základné údaje, ktoré charakterizujú literárno-historickú exkurziu bilingvalistov do Bratislavy.

Ilustračný obrázok k článku Návrat do histórie i Národné divadlo: Bilingvalisti boli na exkurzii v Bratislave
Zdroj: Dnes24.sk

Stalo sa už tradíciou, že žiaci tretieho ročníka bilingválnej sekcie Spojenej školy na Ulici Dominika Tatarku v Poprade na jeseň smerujú do hlavného mesta. Zvyčajne navštívia našu prvú divadelnú scénu a „ochutnajú“ aj atmosféru knižného veľtrhu Bibliotéka. Výnimkou nebol ani tento rok.

Študenti 3. E a 3. F v prvý novembrový štvrtok mali nevšedné zážitky. Pobyt v Bratislave začali v novej budove Slovenského národného divadla. Na scéne videli hercov, ktorých poznjú iba z televíznych obrazoviek – Emila Horvátha, Jozefa Vajdu, Zdenu Studenkovú, Kamilu Magálovú či Dianu Mórovú. Táto plejáda umelcov finišovala s prípravami celosvetovej premiéry divadelnej adaptácie známych filmov Úpadok amerického impéria, Invázie barbarov. Popradskí bilingvalisti boli na generálke tejto hry a neskôr aj na tlačovke s tvorcami. Ako vyzerá maskérňa? Kde sa skúšajú hry? Aj to sa dozvedeli študenti počas prehliadky zákulisia, kde sa bežný divák nedostane.

Druhá strana Dunaja ponúkla nemenej zaujímavý program. Množstvo stánkov so stovkami kníh najrôznejších žánrov, besedy so spisovateľmi, didaktické hry…To všetko a ešte viac sa dalo vidieť na Bibliotéke. Jedinou chybou bolo málo času, pretože vo vedľajšej hale už bola pripravená najslávnejšia loď všetkých čias – Titanic. Priblížili ju stovky originálnych exponátov, filmový dokument, dobové fotografie a najmä kópie luxusných kajút, jedálne či dokonca ľadovca, do ktorého Titanic narazil.

Návrat do histórie i Národné divadlo: Bilingvalisti boli v Bratislave.
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM