Kultúra

Návrat na pódium po desiatich rokoch: Rocková maturita pre Collegium SDS

Popradská skupina Collegium SDS sa po desiatich rokoch vracia na hudobnú scénu. V semifinále Rockovej maturity sa s ôsmimi skladbami pobije o finále súťaže pre amatérske kapely.

Ilustračný obrázok k článku Návrat na pódium po desiatich rokoch: Rocková maturita pre Collegium SDS
Foto: Oliver Ondráš

Europe, Guano Apes , Chinaski, Wanastowi Wjeci, Kabát, Zona A, Desmod, Slobodná Európa – číta sa to fajn, v rádiach to znie perfektne a vidieť to naživo, škoda by bolo mlčať. V tomto roku na festivale TOP fest 2016 vystúpi aj popradská kapela Collegium SDS. O návrate na hudobnú scénu sa so Slavom Mikuláškom rozprával Ján Petro.

Je to každopádne výzva. TOP Fest je gigant v rámci SK festivalov, aký máš pocit?
- Áno, tento festival je jedným z najväčších na Slovensku, i keď naše účinkovanie na ňom bude čisto súťažné v rámci „Rockovej maturity“ na špeciálnom súťažnom pódiu. Všetci sa na koncert veľmi tešíme, po rokoch je to radosť i zodpovednosť v jednom.

Čo prelomilo 10 ročnú pauzu. Čo vás nakoplo?
- Prostredníctvom netu som sa dostal k informácii, že sa otvára II. ročník celoslovenskej súťaže Amatérskych skupín „Rocková maturita“. Zastávam názor, že hudba nie je súťažná disciplína a s umením súťažiť je pod úroveň umenia. Ale…nechal som si to prejsť hlavou a prijal to ako výzvu opäť si zahrať s Collegiom SDS naše pôvodné, autorské pesničky. Cinkol som muzikantom a v krátkosti vysvetlil zámer plánu. Chalani to prijali.

Je jasné, že vôbec nie je ľahké koordinovať činnosť príprav kapely na koncert, .zladiť časy termínov skúšok atď. Každý má kopec povinnosti v dnešných, nie príliš vďačných časoch zvlášť. Ako to zvládate ?
- Čo sa týka členov kapely, všetci veľmi ochotne venujú svoj čas príprave skladieb a následným skúškam. Áno, všetci máme svoju prácu, rodiny a povinnosti z toho vyplývajúce. Ale vieme, že ak chceme obstáť v konkurencii, a tá je veľmi solídna, tak jednoducho musíme poctivo cvičiť. Chcem sa preto aj touto cestou poďakovať kolegom z kapely a ich rodinám za ústretovosť a prístup.

Je jasné, že dobré veci sa pýtajú na svet a majú právo znieť, súhlasíš?
- Súhlasím, samozrejme. Na Slovensku sa robí veľa dobrej muziky, o tom som presvedčený. Je len škoda, že toho medialneho priestoru pre jej „zviditeľnenie“ je akosi menej. Presadiť skladbu v rádiu majú dnes problém profesionáli. Tobôž, veľkosti xxxl, nadrozmerný problém , keď hovoríme o amatérskej scéne. Pravda je však taká, že muzikantov je veľa a trh je jednoducho veľmi malý. Ale viem aj to, že všetko je možné. Chce to však obrovskú dávku trpezlivosti a mať okolo seba šikovných ľudí, ktorí vedia ako, kde, kedy a s kým. Je to boj.

Ak nie je tajomstvom, ktoré vaše veci odznejú na festivale TOP festT 2016?
- Samozrejme, že to nie je žiadne tajomstvo, my nie sme popové hviezdy. Collegium SDS odohrá na súťažnom pódiu „Rockovej maturity“ osem skladieb. Dve z nich „Popros ľad nech sa rozmrazí“ a „O dieťatku a vaničke“, majú dátum vzniku v začiatku 90-tych rokov a vyšli na dvoch oficiálnych albumoch skupiny, teda „Collegium SDS“ a „10/5.“ Skladby „Od tela k telu“
či Kašlem na to“ sú už z nového milénia. Boli nahrané v štúdiu, ale žiaľ ,sme ich už akosi nestihli vydať na žiadnom nosiči. Pod réžiu oficiálneho videoklipu, k skladbe „Kašlem na to“, sa podpísal skvelý Robo Kočan. Z tohto obdobia je aj naša, kompozične jedna z najuletenejších skladieb Collegia SDS, „Adam a Ema“. Ďalšie tri skladby sú už, dá sa povedať „novinky“. „Padám“, „Tvrdohlavci“ a „Nesnaž sa ma ovládať“, ktorej autorom videoklipu je opäť Robo Kočan. Táto skladbička, ktorej autorom textu je Ján Petro, ktorý sa na produkcii songu podieľal, si už našla miesto v hudobnom éteri a zaznieva z rádií od novembra minulého roka, čo si myslím, že nie je vecou náhody, a aj tento fakt nás motivuje a presviedča, že naša práca má naozaj zmysel.

Nie si nováčikom, je jasné, že sa na veci pozeráš reálne, máš toho za sebou veľa, takže tento krok je veľkou zodpovednosťou celej kapely voči hudobnej verejnosti a ľuďom, ktorí vašej hudbe fandia. Ostáva jediná možnosť…nesklamať.
- Vieš, nie sme hokejisti, či futbalisti, ktorí musia „nesklamať. My sme amatérski muzikanti, sme hrdí na svoju prácu so všetkými chybičkami, ktoré sa v nej vyskytnú. Nikomu nechceme nič dokazovať. Chceme predovšetkým naladiť seba na maximálne pozitívum, odklepnúť prvý song, začať sa baviť, znovu zažiť tú úžasnú atmosféru živého koncertu, a poslať signál publiku a získať ďalšiu motiváciu. Ak sa muzikanti na pódiu bavia, je veľký predpoklad, že to publikum prijme.

Ako sa dívaš na súčasné veci v hudobnom éteri SK?
- Táto téma bola už mnohokrát oficiálne či neoficiálne diskutovaná. Je to veľmi zložité a ja ako muzikant viem svoje. Pozri, hrá sa čo sa hrá, podľa pravidiel ktoré si nastavujú rádiá samé. Pre mňa sú potešiteľné dve veci. Za prvé, že rádio má gombík ktorým sa dá vypnúť, ak hrá hudbu čo sa mi nepáči. A za druhé, že skupina slovenských profesionálnych muzikantov sa konečne zobudila a presadila zákon o percentuálnom podiele odvysielanej pôvodnej slovenskej muziky. Ten sa má časom ešte navýšiť a to je dobre nielen pre profíkov, ale aj amatérskych muzikantov. Som im za to vďačný. Všetko ostatné je v rukách skladateľov, výkonných muzikantov, producentov, manažérov… a veľkého kusiska šťasia. To zo srdca želám všetkým vyššie spomínaným a tiež našej kapelke Collegiium SDS.

Takže, kde, kedy a o ktorej?
- Najväčší rockový festival na Slovensku Topfest sa na Letisku v Piešťanoch začína 30. júna a potrvá do 2. júla. súradnice 48°37′30″S 17­°49′43″V, Collegium SDS sa na pódiu predstaví 1. júla o 14.00 hod.

Viac o skladbe Nesnaž sa ma ovládať sa dočítate tu: Popradská hudobná scéna sa môže tešiť: Sledujte, aká pieseň rotuje v slovenských radiách

Collegium SDS
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM