Peter Handzuš Rôzne

Návrhy na udelenie Ceny PSK za rok 2010 sa prijímajú do konca októbra

Nominácie na udelenie Ceny Prešovského samosprávneho kraja (PSK) za rok 2010 pre osobnosti i kolektívy, ktoré sa výraznou mierou pričinili o rozvoj regiónu, môžu občania a inštitúcie podávať do 31. októbra.

„Návrhy na udelenie ocenenia môže dať ktorýkoľvek občan alebo inštitúcia. Stačí uviesť meno navrhovaného laureáta a krátke zdôvodnenie, prečo by mal cenu získať. Nomináciu je potrebné poslať na Úrad PSK na adresu Námestie mieru 2 v Prešove,“ uviedla pre TASR hovorkyňa prešovského VÚC Veronika Fitzeková.
Cena PSK je verejným ocenením jednotlivcov a kolektívov za dlhoročný mimoriadny prínos pre rozvoj kraja a mimoriadne zásluhy vo všetkých oblastiach spoločenského, hospodárskeho a kultúrneho života. O jej udelení rozhoduje komisia zložená z poslancov regionálneho zastupiteľstva. O udelení druhého ocenenia za významné výsledky dosiahnuté v oblasti kultúry, umenia, športu, školstva, vedy, výskumu či techniky v príslušnom roku, rozhoduje predseda VÚC, pričom zohľadňuje aj návrhy verejnosti.
Myšlienka udeľovať cenu PSK vznikla v roku 2004 a doteraz ju získali napríklad bývalý prezident Slovenskej republiky Michal Kováč, spišský diecézny biskup František Tondra, gréckokatolícky arcibiskup Ján Babjak, bývalý eurokomisár Ján Figeľ, kardinál Jozef Tomko, ale aj Horská záchranná služba, či folklórny súbor Šarišan.
Cenu predsedu PSK udelili Hokejovému klubu Poprad, hádzanárom Tatrana Prešov, hereckému páru Jozefovi a Kvete Stražanovcom, speváčke ľudových piesní Márii Mačoškovej, či prešovskému ortopédovi Jánovi Kľocovi.
Cenu PSK predstavuje umelecké dielo – gotická brána s doširoka otvorenými dverami, ktoré sú symbolom prijímania nových podnetov. Laureáti Ceny predsedu PSK si preberajú dielo pripomínajúce ľudské srdce, obomknuté po stranách krídlami ako symbol citovej spoluúčasti na každom tvorivom počine pre rozvoj ľudskej civilizácie.
Fitzeková informovala, že slávnostný program, počas ktorého odovzdajú ocenenia, sa uskutoční 11. januára 2011 v historickej budove Divadla Jonáša Záborského v Prešove.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM