Monika Vengrínová Rôzne

Nečakaná abdikácia pápeža: Čo si myslí dekan rímskokatolíckej farnosti v Poprade?

Hlava katolíckej cirkvi pápež Benedikt XVI. sa dobrovoľne vzdal svojho úradu. Stalo sa tak len po štvrtýkrát v cirkevných dejinách a prvýkrát po šesťsto rokoch, čo spôsobilo šok celému kresťanskému svetu. Či táto skutočnosť ovplyvní cirkev u nás, sme sa opýtali dekana Antona Opartyho.

Ilustračný obrázok k článku Nečakaná abdikácia pápeža: Čo si myslí dekan rímskokatolíckej farnosti v Poprade?
Zdroj: TASR

V dejinách sa k podobnému kroku odhodlali len traja pápeži. Prvýkrát išlo o Benedikta IX., ktorý bol hlavou cirkvi v rokoch 1032–1044, ďalší pápež Celestín V. abdikoval v roku 1294 a ako posledný sa svätého stolca vzdal Gregor XII. v roku 1415. 600 rokov tak nikto dobrovoľne z pápežského úradu neodišiel.

„Tak, ako každého, aj mňa to mimoriadne prekvapilo. Potom som si ale povedal, že je to gesto, ktoré je hodné takého veľkého pápeža. Nie každý má totiž odvahu vzdať sa takéhoto postu. A okrem toho, aj v Biblii je napísané: „Dal som vám príklad“. Možno to bude výzvou pre mnohých z nás, aby sme aj my vedeli, kedy je čas odísť. Toto rozhodnutie prijímam s veľkou pokorou,“ uvažuje dekan.

Negatívny vplyv pápežov odchod mať nebude

Či bolo rozhodnutie Benedikta XVI.vzdať sa pápežského stolca správne, vie zrejme len on sám. Oficiálnym dôvodom stále ostáva jeho vysoký vek a zhoršujúci sa zdravotný stav, najvnútornejšiu príčinu však môžeme len hádať. Už o týždeň tak prenechá najvyšší cirkevný úrad niekomu inému.

Cirkevný život vo svete, ani u nás, by to však ovplyvniť nemalo. „Nemyslím si, že to bude mať negatívny vplyv. Možno skôr naopak. Môže to posunúť cirkev, ale i samotného človeka uvedomením si, že nič nie je večné a všetky naše rozhodnutia sú slobodné,“ premýšľa správca farnosti v našom meste a dodáva: „Určite to i popradskými veriacimi otriaslo, ale zrejme nikto z nás s ním nemal osobnú skúsenosť. Poznáme ho len z médií, nejakú stopu však zanechal. Je to skutočne múdry, rozhľadený a rozvážny teológ, i keď s trochu konzervatívnym štýlom, keďže je dogmatik. Uvidíme, kto bude jeho nástupcom. Teším sa na prekvapenie“.

Pontifikát Benedikta XVI. tak skončí 28. februára o 20. hodine. Od tej chvíle bude pápežský stolec prázdny až do času, kým konkláve nezvolí pápeža nového. Ten by mal byť známy už 24. marca. V Kvetnú nedeľu pred najväčším sviatkom všetkých kresťanov Veľkou nocou tak svet bude pravdepodobne poznať 266. pápeža rímskej cirkvi. Kto by sa ním mohol stať však nevie ani popradský dekan: „Tip na ďalšieho pápeža nemám. Všetci kardináli sú už starší páni a tých mladších poznám len z médií. Osobne si myslím, že to bude veľké prekvapenie“.

Príde s novým pápežom koniec sveta?

Podľa proroctva Malachiáša z roku 1139 by však novozvolený pápež mal byť tým posledným, ktorý na svätopeterský stolec zasadne. Ten Benediktovho nasledovníka a posledného pápeža označil ako „Peter Romanus“, čiže „Peter rímsky“. Práve toto proroctvo tak vyvoláva špekulácie o tom, čo to znamená pre cirkev a svet, či to bude znamenať zánik katolíckej cirkvi, jej komplexnú reformáciu alebo dokonca koniec sveta.

„Koniec cirkvi určite nenastane, pretože Pán Ježiš povedal, že ani pekelné brány ju nepremôžu. Cirkev tu preto bude až do konca sveta. A či ten nastane s týmto pápežom? To asi nie. Osobne verím Písmu a tomu, že o dni, keď sa svet skončí, vie len Boh. Takéto proroctvá prijímam s veľkou rezervou a do tej miery, do akej sa dajú konfrontovať s Bibliou,“ uvažuje dekan Oparty.

Podľa vlastných slov si však uvedomuje, že mnohé úkazy, ktoré sa dnes dejú a ktoré žijeme, sa zhodujú s tým, o čom Biblia hovorí ako o predzvesti konca sveta: „Ťažko ale povedať, či tieto úkazy majú trvať rok, desaťročie alebo ešte jedno tisícročie. No nie je vylúčené, že príde nový pápež, zoberie si meno Peter II. a otrasie to svetom.“ Meno prvého nástupcu Ježiša Krista apoštola Petra I. si totižto nenašiel odvahu zobrať ani jeden z 265. pápežov v dejinách.

Bezák sa do funkcie zrejme nevráti

Či si teda pokúsia vziať rímsky stolec späť práve Taliani, či vo voľbách vyhrá prvý černoch v histórií alebo sa hlavou cirkvi stane niekto úplne iný, sa dozvieme už o mesiac. S blížiacou sa voľbou nového pápeža tiež medzi slovenskými veriacimi vyvstáva otázka, či sa do svojej funkcie vráti práve odchádzajúcim pápežom odvolaný arcibiskup Róbert Bezák. „Ja osobne toto odvolanie nevnímam ako spor: pápež Benedikt XVI. – Róbert Bezák. Skôr to vnímam ako vnútrocirkevný problém, nepredpokladám preto, že sa do funkcie vráti. Ale možné je všetko. Pápež je vo svojich rozhodnutiach slobodný, môže urobiť čokoľvek“, uzatvára dekan rímskokatolíckej popradskej farnosti Anton Oparty.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM