Peter Handzuš Krimi

Nechať papier s telefónnym číslom za stieračom poškodeného auta nestačí

Najčastejšie prichádza k poškodeniu motorových vozidiel na parkoviskách alebo pri parkovaní v úzkych uliciach. Polícia vyzýva vodičov, aby v prípade, že poškodia cudzie auto pri cúvaní alebo parkovaní, o tom informovali jeho majiteľa. Ak to nie je mo

„Ospravedlnením nie je, ak vodič nechá za stieračom papierik s telefónnym číslom. Poškodený vodič si ho nemusí všimnúť, alebo ho môže odfúknuť vietor,“ povedala Baloghová. V prípade, že vodič opustí miesto škodovej udalosti, podľa hovorkyne mu za porušenie povinností účastníka cestnej premávky hrozí pokuta od 300 do 1300 eur a strata vodičského oprávnenia na jeden až päť rokov.

Baloghová pripomenula, že nová právna úprava uložila účastníkom „škodovej udalosti“ povinnosť vyplniť a podpísať tlačivo o nehode. Cieľom zavedenia tlačív je, aby mali poškodení jednoduchší prístup k náhrade škody. Predtým ak zodpovedný za škodu odmietol oznámiť nehodu svojej poisťovni, alebo spochybnil priebeh nehody, poškodený nebol schopný nárok na náhradu škody preukázať.

Pri vyplňovaní Správy o nehode polícia radí, aby vodiči uviedli prípadných svedkov nehody, ich mená a adresy, najmä ak sa názory účastníkov nehody rozchádzajú. „Vyplnenú Správu o nehode podpíšte a nechajte ju podpísať aj druhému vodičovi. Kópiu odovzdajte druhému účastníkovi a originál si ponechajte vy za účelom odovzdania vášmu poisťovateľovi,“ povedala Baloghová. Polícia odporúča mať tlačivo Správy o nehode vždy v aute a v prípade škodovej udalosti z nej vyhotoviť fotografie.

Dopravná nehoda je podľa zákona udalosť v cestnej premávke, ktorá sa stane v priamej súvislosti s premávkou vozidla. Pri ktorej sa zraní osoba alebo dôjde k usmrteniu osoby, poškodí sa cesta alebo všeobecne prospešné zariadenie, uniknú nebezpečné látky, alebo ak vznikne na vozidlách a majetku škoda vyššia ako 3990 eur. O dopravnú nehodu ide aj vtedy, ak je niektorý z účastníkov pod vplyvom alkoholu, inej návykovej látky, prípadne ak sa účastníci škodovej udalosti nedohodli na jej zavinení. V týchto prípadoch treba zavolať políciu, informovala Baloghová.

V prípade, že sa dopravná nehoda stane, treba podľa nej okamžite zastaviť vozidlo, vypnúť motor a zapnúť výstražné znamenie. Ďalej si treba obliecť reflexnú vestu a až potom vystúpiť z vozidla a použiť prenosný výstražný trojuholník. Ten sa umiestňuje 50 metrov za vozidlom pri krajnici tak, aby ho bolo zreteľne vidieť. Na diaľnici a rýchlostnej ceste vo vzdialenosti 100 metrov za vozidlom. „Zbytočne sa vo vozidle nezdržiavame. Ak je to nevyhnutné na ošetrenie zranenej osoby alebo na obnovenie cestnej premávky, účastník môže premiestniť vozidlá. Je však povinný vyznačiť postavenie vozidiel po dopravnej nehode, situáciu a stopy,“ povedala hovorkyňa. Upozornila, že vodič, ktorý sa zúčastnil dopravnej nehody, je povinný zdržať sa požitia alkoholu alebo inej návykovej látky v čase po nehode. Tiež je povinný zostať na mieste dopravnej nehody až do príchodu policajta, alebo sa na toto miesto ihneď vrátiť po poskytnutí alebo privolaní pomoci, alebo po ohlásení dopravnej nehody.

TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Andrea Baloghová.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM