Nina Táborská Rôzne

Nedovoľte zlodejom vám skaziť vianočnú náladu: 10 cenných rád, ako sa nenechať okradnúť!

Ako už pred Vianocami býva zvykom, nenarastá len počet ľudí v obchodoch a v hromadnej doprave, ale pribúda aj zlodejov. Tí predvianočný zhon a nepozornosť ľudí vedia využiť vo svoj prospech. Viete čo robiť, aby ste sa nestali obeťou dlhoprstých?

Ilustračný obrázok k článku Nedovoľte zlodejom vám skaziť vianočnú náladu: 10 cenných rád, ako sa nenechať okradnúť!
Zdroj: TASR

Viac ľudí v obchodoch, na uliciach, v prostriedkoch mestskej hromadnej dopravy, v nákupných centrách, na vianočných trhoch… Zhon spojený s predvianočnými nákupmi a nepozornosť ľudí v tomto období vytvárajú ideálnu pôdu pre vreckových zlodejov.

Čakajú na vhodnú chvíľu

S blížiacimi sa vianočnými sviatkami pribúdajú vo vozidlách mestskej hromadnej dopravy rôzne krádeže. Nejde len o menšie predmety ako sú mobilné telefóny, osobné doklady, peňaženky či kľúče. Šikovní zlodeji už dnes nemajú problém vo vozidlách MHD ukradnúť ani kabelky či väčšie tašky.

Praktiky zlodejov sú rôzne. V dave ľudí môžu pozorovať váš spôsob platby ako i obnos peňazí, ktorým disponujete, na aké miesto si po zaplatení peňaženku odložíte. Potom už len čakajú na vhodný okamih.

Polícia radí

1. Pri nákupnom ošiali si strážte v každom prípade kabelku, nedávajte si ju do nákupného vozíka, držte si ju blízko pri tele.

2. Pozor si dávajte na tlačenie v rade alebo „náhodné“ vrazenie niekoho priamo do vás.

3. Tašky a ruksaky, v ktorých máte peniaze alebo doklady nenoste na chrbte!

4. Peňaženku alebo doklady si nenechávajte na ľahko dostupných miestach (v zadnom vrecku nohavíc, vo vrecku kabáta, na vrchu kabelky alebo nákupnej tašky).

5. Peňaženku, mobil, doklady, prípadne iné cenné veci si nenechávajte v odevoch, ktoré si prevesíte cez nákupný vozík alebo stoličku v reštauračnom zariadení.

6. Peniaze a doklady noste oddelene.

7. Pokiaľ je to možné, nenoste so sebou veľkú finančnú hotovosť, predídete tým krádežiam v prostriedkoch MHD.

8. Platobnú kartu je odporúčané nosiť oddelene od dokladov a peňazí, v žiadnom prípade si nezapisujte PIN v blízkosti karty.

9. V prípade odcudzenia platobnej karty, okamžite kontaktujte banku a požiadajte o zablokovani­e karty.

10. Zvýšte ostražitosť, ak vás niekto zastaví s otázkou na čas či cestu, alebo vás požiada o rozmenenie peňazí, môže ísť len o snahu o odlákanie pozornosti.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM