Monika Vengrínová Rôzne

Nemáme kamenné srdcia: Deti pomôžu svojim chorým kamarátom

Akcia s názvom Nemáme kamenné srdcia štartuje. Zapojiť sa môžu deti z celého Slovenska a svojimi literárnymi a výtvarnými prácami tak pomôcť chorým deťom v nemocniciach.

Ilustračný obrázok k článku Nemáme kamenné srdcia: Deti pomôžu svojim chorým kamarátom
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Patrónmi akcie sú známe osobnosti verejného života

Zaujímavý projekt, ktorého cieľom je zapojiť žiakov základných škôl a základných umeleckých škôl zaoberajúcich sa literárnou a výtvarnou tvorbou a vypestovať v nich sociálne cítenie, vytvoril Veterán klub železníc Poprad.

„Patrónmi akcie sú osobnosti kultúrneho života, držitelia ceny Krištáľové krídlo a iných celospoločenských ocenení. Ide o filmára hôr Pavla Barabáša, fotografa hôr Ladislava Janigu a Petra Michalicu, husľového virtuóza,“ prezrádza zvučné mená spojené s touto zaujímavou akciou jej koordinátor Mikuláš Argalács.

Publikácia z detských výtvorov pomôže chorým deťom

Literárne práce, ktorých rozsah je určený maximálnym počtom znakov 6000 vrátane medzier a výtvarné práce stvárnené na výšku na maximálnom formáte A3, môžu deti posielať do 10. októbra tohto roka. Veková hranica prihlásených detí je pätnásť rokov a počet prác, s ktorými sa môžu zapojiť, nesmie presiahnuť tri kusy.

„Z vybraných prác bude zostavená publikácia, ktorá bude určená chorým deťom v špecializovaných zdravotníckych centrách a oddeleniach nemocníc ako vianočný dar detí Slovenska na Vianoce 2013. Jej slávnostná prezentácia sa uskutoční 17. novembra vo Vyšných Hágoch, na ktorú budú pozvaní všetci autori,“ hovorí koordinátor akcie.

Témy prác preveria detskú fantáziu

Témy, ktoré deti môžu vo svojich prácach stvárniť, boli starostlivo vybrané a majú byť symbolom slovenskej pýchy – Tatier. Prvým námetom je samotný reálny prírodný útvar Kamenné srdce, vybrať si môžu i uzdravenie chorej Kométy, storočnej tatranskej električky, avšak zapojiť svoju fantáziu majú deti možnosť i pri stvárňovaní tém O víle Tatranke, či O sivom mužíkovi Tatríkovi.

„Dôležité pre spracovanie budú najmä prvé dva námety, ale ďalšie naznačujú, že detská fantázia sa môže uberať po dolinách, vrcholoch, hladinách i dnách plies, aby nachádzala práve tam tajomné bytosti a ich príbehy,“ objasňuje vybrané témy Argalács.

Odbornými garantmi výberu prác sa v literárnom odbore stal spisovateľ Ivan Szabó a v odbore výtvarných prác akademický maliar Marián Čižmárik. Vďaka tejto unikátnej publikácii však bude môcť pomôcť i verejnosť. Aukcia jej päťdesiatich kusov sa uskutoční priamo na novembrovej prezentácii. Výnos bude použitý na zakúpenie prístroja pre detské oddelenie niektorej z nemocníc.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM