Peter Handzuš Rôzne

Nemilosrdné Tatry

Vysoké Tatry prekvapili, keď boli zasnežené už koncom augusta a študentov zo severu Slovenska do školy výnimočne vyprevádzali snehovou pokrývkou.

Na pohľad krásne, pre dvoch anglicky hovoriacich turistov osudné. Bez potrebnej výstroje v nevhodnom čase a podmienkach sa vybrali minulý pondelok na Gerlachovský štít a bola to ich posledná túra. „Tento rok som chcel ešte vyjsť hore na Gerlach, plánoval som to na prostriedok Septembra, ale kvôli snehu to musím odložiť na budúci rok“, uvažuje Lukáš z Popradu. Podcenenie podmienok našich veľhôr však nie je ojedinelým javom. Špecialistami v negatívnom zmysle sú u nás českí turisti. Ďalšími, ktorí boli nútení využiť služby záchranárov Horskej záchrannej služby boli 5. septembra dvaja českí turisti, ktorí uviazli v zasneženom teréne pod Baníkovom v smere od Baníkovského sedla. Túra sa pre nich našťastie skončila bez zranenia, sú však ďalším príkladom pre zvýšenie obozretnosti pri vstupe do najvyššej časti Karpát.

Sever Slovenska akoby preskočil obdobie jesene a môžeme očakávať prvé mrazy. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal v tejto súvislosti výstrahu I. stupňa, ako informuje na svojej internetovej stránke, prízemné mrazy môžu Slovensko zasiahnuť od 2.00 do 8.00 h ráno. Vo výške 5 cm nad povrchom sa ojedinele očakáva dosiahnutie minimálnej teploty vzduchu od 0 do –3 stupňov.

Marián Handzuš

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM