Peter Handzuš Správy

Nemocnica Poprad zrekonštruovala ďalšie oddelenie. Aké novinky vás čakajú?

V popradskej nemocnici otvorili nové zrekonštruované fyziatricko-rehabilitačné oddelenie. Fyzioterepeuti majú priamy prístup k exteriéru nemocnice, kde môžu v rámci rehabilitácie s pacientami nacvičovať chôdzu v nerovnom teréne.

Ilustračný obrázok k článku Nemocnica Poprad zrekonštruovala ďalšie oddelenie. Aké novinky vás čakajú?
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

„Toto oddelenie bude v úplne nových priestoroch na mínus prvom poschodí, kde sa presťahovalo zo starých priestorov, ktoré boli na prvom poschodí. Samotné sťahovanie pacientov sa uskutoční v piatok,“ informovala hovorkyňa Nemocnice Poprad Sylvia Galajda.

Nadštandard a jedinečné prístroje

Pôvodne sa tu nachádzalo oddelenie patologických novorodencov, ktoré nemocnica mala asi 40 rokov. Obnova starých nevyhovujúcich priestorov trvala necelých šesť mesiacov. Celkové náklady na obnovu sa vyšplhali na 466 000 €, pričom prostriedky nemocnica čerpala z vlastných zdrojov.

„Presťahovaním tohto oddelenia vytvárame jeden ucelený komplex, kde máme sústredené všetky služby pre rehabilitačného pacienta,“ dodal riaditeľ nemocnice Jozef Tekáč.

Podľa neho sa vo veľkej miere zvýšila kvalita priestorov oddelenia, pribudla tu nadštandardná izba, moderná telocvičňa i laserové pracovisko, ktoré je jediné v Popradskom okrese. Lôžková kapacita oddelenia je 23 lôžok, pričom dve lôžka sú v spomínanej nadštandardnej výbave.

„Realizáciou tohto projektu sa naše oddelenie stalo jedinečným v Popradskom okrese z pohľadu technického a personálneho vybavenia,“ konštatovala primárka fyziatricko-rehabilitačného oddelenia Jana Brndiarová.

„Najväčšiu radosť máme z nového lasera, je to vysoko účinný laser s robotickou hlavicou, ktorý má biostimulačný účinok, máme aj prístroj na aktívne a pasívne cvičenie horných a dolných končatín. Do telocvične bol inštalovaný aj závesný aparát, ktorý umožní mobilizáciu imobilných pacientov, vďaka ktorému sa zlepší priebeh rehabilitácie,“ vysvetľuje Brndiarová.

K dispozícii majú aj vonkajší areál

Tým, že popradská nemocnica disponuje takto vybaveným rehabilitačným oddelením, dokáže podľa nej zabezpečiť komplexnú zdravotnú starostlivosť, a to nielen primárnu, ale aj sekundárnu.

„Na našom oddelení získa pacient základy pohybovej liečby, sebaobsluhy, absolvuje nácvik chôdze, otestuje si rôzne zdravotnícke pomôcky, ktoré mu značne uľahčia ďalší priebeh jeho ochorenia,“ vysvetľuje primárka.

Výhodou nových priestorov je podľa nej aj priame prepojenie na vonkajší areál nemocnice, kde budú môcť pacienti napr. nacvičovať chôdzu. Kapacita oddelenia sa znížila o päť lôžok, zvýšil sa však komfort pre pacientov.

Na hospitalizáciu si počkáte

Ročne na tomto oddelení ošetria okolo 900 pacientov, čakacia doba na ich hospitalizáciu je však pomerne dlhá.

„Už teraz objednávame pacientov na mesiac február, žiaľ to nevieme nijako ovplyvniť, čakacie doby sú u nás dosť dlhé,“ upozornila Brndiarová s tým, že počty pacientov sú regulované.

Väčšinou sú prijímaní pacienti s ochoreniami pohybového aparátu, kĺbov, ale tiež ľudia po operácii chrbtice či po totálnych endoprotézach. Liečia tu tiež pacientov po úrazoch, onkologických pacientov, ale tiež ochorenia centrálneho a periférneho nervového systému.

Priestory, kde sa nachádzalo staré rehabilitačné oddelenie, by sa mali podľa Tekáča v najbližšej dobe tiež rekonštruovať a tam bude následne urologické oddelenie s kapacitou 20 lôžok. To je momentálne súčasťou chirurgického oddelenia.

Fyziatricko-rehabilitačné oddelenie v nemocnici má nové priestory
39
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM