Rôzne

Nenechajte si ujsť letné vesmírne divadlo. V hlavnej úlohe Perzeidy

Milovníci astronomických úkazov a romantiky pod hviezdami si opäť prídu na svoje. Na nočnej oblohe budete môcť pozorovať meteorický roj Perzeíd.

Ilustračný obrázok k článku Nenechajte si ujsť letné vesmírne divadlo. V hlavnej úlohe Perzeidy
8
Galéria
Zdroj: TASR

Patríte k romantikom, ktorí sa nechávajú opantať nočnou oblohou? Tá si pre nás pripravila opäť tradičné letné vesmírne divadielko. V týchto dňoch môžeme nad hlavami pozorovať oveľa viac padajúcich hviezd než inokedy.

Desiatky meteorov

Perzeidy sú meteorický roj, ktorý tvoria drobné prachové častice pochádzajúce z kométy Swift-Tuttle. Sú viditeľné každý rok od polovice júla do druhej polovice augusta. Ich najväčšia aktivita je od 8. augusta do 14. augusta.

Tento rok budú mimoriadne priaznivé podmienky na pozorovanie meteorického roja Perzeíd v noci z 12. na 13. augusta. Ak vydržíte byť hore, môžete za hodinu narátať aj viac ako 100 meteorov. Ich frekvencia je však variabilná.

Ubúdajúci Mesiac bude blokovať väčšinu z menej jasných meteorov. Jasné meteory sú však také početné, že zvedavci sa budú mať aj tak na čo pozerať. Radiant roja, čiže miesto na oblohe, z ktorého zdanlivo vylietavajú, je v súhvezdí Perzeus.

Perzeidy patria k najpravidelnejším meteorickým rojom a ľudovo sa nazývajú „slzičky svätého Vavrinca“, pretože sú činné okolo 10. augusta, kedy sa slávil deň svätého Vavrinca.

Zdroj: YouTube.com
FOTO: Perzeidy na nočnej oblohe
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM