Monika Vengrínová Rôzne

Nespokojní rodičia v Poprade rozbehli petíciu: Toto žiadajú zmeniť!

Nespokojní rodičia poslali list primátorovi mesta Poprad Jozefovi Švagerkovi. Ten sa týka priestorov škôlky na Tajovského ulici. Zároveň s listom rozbehli aj petíciu. O čo konkrétne ide?

Ilustračný obrázok k článku Nespokojní rodičia v Poprade rozbehli petíciu: Toto žiadajú zmeniť!
Foto: Slávka Kellová

„Materská škola pri Základnej škole Tajovského Poprad nemôže z kapacitných dôvodov prijať ďalšie deti, pričom v pavilóne, ktorý patrí do areálu škôlky, existuje súkromná materská škola,“ uviedol dôvod nespokojnosti rodičov detí ich zástupca, organizátor petície a zároveň člen školskej rady Branislav Švec.

Čo žiadajú nespokojní rodičia?

Každý rok ide vraj o niekoľko detí, ktoré sa z kapacitných dôvodov do škôlky nedostanú. Pre školský rok 2015/2016 takto, podľa Šveca, nebolo zo 42 zapísaných, prijatých deväť detí, z toho osem patriacich do obvodu danej základnej školy. Nespokojní rodičia tak od mesta žiadajú prinavrátenie štvrtého pavilónu budovy, v ktorej sídli škôlka. Ako rodičovská rada preto rozbehli petíciu a zároveň sa listom obrátili na primátora mesta.

V petícii žiadajú o rozšírenie kapacity Materskej školy Tajovského Poprad pre umiestnenie detí v časti Popradu Juh V a Juh VI, práve vrátením pavilónu v areáli školy, ktorý užíva súkromná materská škola, štátnej škôlke. „Myslím si, že nie je fér, že naše deti prišli na úkor súkromného subjektu o telocvičňu, a kapacita škôlky sa znížila o jednu až dve triedy. Je absurdné, že rodičia detí bývajúcich v tesnej blízkosti škôlky často nemajú možnosť umiestniť deti v škôlke, ale musia hľadať miesto v inej časti mesta, keď pritom priestory na to máme, ale z neznámych príčin ich nemôžeme využívať,“ vyjadril svoju nespokojnosť Švec.

Ten zároveň uviedol, že takisto považuje za nespravodlivé, že mesto zo svojho rozpočtu financuje opravy a prevádzku budovy a materská škôlka si prevádzku tej istej budovy musí hradiť zo svojich vlastných zdrojov.

Rodičia chcú súkromnú škôlku presťahovať

Primátor mesta o tejto veci vie, a ako sám povedal, danou záležitosťou sa zaoberá už približne pol roka. Podľa jeho slov sa stretol ako s riaditeľkou školy, tak i s dekanom v súkromnej škôlke. „Ja si myslím, že pravda je niekde uprostred. Určite sa ešte stretnem s obomi dotknutými stranami a spolu si sadneme a budeme hľadať riešenie. Aktuálne začínajú zápisy do škôl a škôlok a takisto sa bude robiť aj výberové konanie na miesto nového riaditeľa školy. Nechcem to preto teraz šiť horúcou ihlou, ale chcem nájsť najlepšie možné riešenie pre obe strany,“ uviedol na margo problému primátor Popradu Jozef Švagerko.

Ako jedno z možných riešení vidí presťahovanie súkromnej škôlky z areálu ZŠ Tajovského do objektu patriacemu práve tejto základnej škole, ktorý sa nachádza v blízkosti nového kostola na sídlisku starý Juh. Nespokojní rodičia detí takisto navrhujú, aby mesto súkromnému sektoru našlo iný mestský priestor na svoje aktivity, nakoľko rodičia detí navštevujúcich súkromnú škôlku prichádzajú z rôznych mestských častí, lokalita tak, podľa Šveca, nie je pre nich dôležitá.

„Osobne som podporovateľ súkromného a „neuniformovaného“ školstva, ale myslím si, že mesto by malo v prvom rade rešpektovať vôľu občanov – rodičov detí, rozhodnutia komisie školstva, mládeže a športu a predovšetkým by malo zodpovedne pristupovať k svojmu majetku a poskytovať kvalitné služby pre obyvateľov mesta. V žiadnom prípade by nemalo ukrátiť svojich občanov, napr. o telocvičňu a väčšie priestory, viac učiteliek, resp. menej detí v jednej triede, na úkor súkromného subjektu,“ skonštatoval Švec.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM