Peter Handzuš Správy

Netradičný piknik v záhrade pod Tatrami: Mladým ježom chutia dážďovky aj jahody

Objavili sa vám na záhrade mláďatá ježov? Môžete ich dokrmovať, ale najlepšie bude, ak sa o seba postarajú samé.

Video: Matej Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Jež s jablkom na chrbte je v skoro každej rozprávkovej knihe, ale pravdou je, že prednosť dáva hmyzu a dážďovkám. Tento užitočný pomocník v záhrade s tisíckami ostrých pichliačov vychádza na lov predovšetkým v noci. No môže sa stať, že ho v záhrade stretnete aj cez deň. Tak, ako sa to stalo nám, keď z ukrytu v hustom poraste vyšli tri mláďatá.

Nie je to však štandardná situácia a môže to znamenať nielen to, že mláďatá sa vydali spoznávať svet, ale možno prišli o matku, alebo ich z hniezda vyhnalo niečo iné. Ak si nie ste istí, či sa o takéto mláďatá ešte stará matka, alebo uhynula a ostali samé, môžete ich nakŕmiť. Alebo ak sa ukážu aj na budúce, môžete ich dokrmavať častejšie, kým nepodrastú.

Podľa vyjadrenia z veterinárnej ambulancie MVDr. Želonku v Poprade je ale najlepšie nechať ich tak. Jež je divé zviera a mal by sa o seba postarať sám. Ak je ale jasné, že mláďatám uhynula matka, môžete ich dokŕmiť dážďovkami alebo napríklad mäsom z konzervy pre mačky. My sme vyskúšali ako dezert podávať jahodu a aj tá mláďatám celkom chutila.

Netradičný piknik v záhrade
22
Galéria
Foto: Matej Handzuš

Jež môže mať na tele množstvo parazitov, ktoré môžu prenášať rôzne choroby. Brať ho do rúk teda nemusí byť to najlepšie, čo môžete urobiť. Je dobre držať ježov ďalej aj od ostatných domácich zvierat. Ak si jež zvykne napríklad na vášho psa a stratí plachosť, u susedov ho to môže stáť život.

Ak jež javí známky úrazu alebo choroby a chcete mu pomôcť, zavolajte niektorému zverolekárovi, ktorý vám poradí, čo v konkrétnej situácii robiť.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM