Rastislav Búgel Správy

NEUVERITEĽNÉ! Ďalší prípad: Nezodpovední turisti si zo Štrbského plesa spravili KÚPALISKO

Toto v Tatrách nikdy nerobte! Na internet sa dostalo video turistov, ktorí sa kúpali v Štrbskom plese.

Ilustračný obrázok k článku NEUVERITEĽNÉ! Ďalší prípad: Nezodpovední turisti si zo Štrbského plesa spravili KÚPALISKO
Zdroj: Instagram.com/tatry_official

Horúčavy aj v závere letných prázdnin poriadne trápia nielen Slovensko, ale aj celú Európu. Mimoriadne horúco je aj vo Vysokých Tatrách.

Viacerí turisti sa preto rozhodnú pre osvieženie, no nezriedka sa uchýlia k poriadne nezodpovednému správaniu.

Nedávno sme vás informovali o turistovi, ktorý si spokojne zaplával v jednom z Roháčskych plies.

Kúpali sa v známom plese

Prešlo iba niekoľko dní a oficiálny profil Tatier na Instagrame publikoval rovnaký prípad, len tentoraz z iného miesta. „Rešpektujte zákaz kúpania vo Vysokých Tatrách,“ apelujú na sociálnej sieti.

Na záberoch vidno, ako sa skupina turistov kúpe vo vode Štrbského plesa.

Tatry pritom pravidelne upozorňujú na riziko takéhoto chovania. Pripomínajú, že tatranské plesá sú citlivý ekosystém: „Sú domovom mnohých drobných živočíšnych druhov, jedinečných glaciálnych reliktov alebo endemitov obývajúcich len určité lokality, pri ktorých aj malé zmeny prostredia môžu viesť k ich zániku."

Poriadne im „naložili“

Aj táto skupina to v komentároch poriadne schytala. „Prečo sa s tým niečo nerobí? Majú tí ľudia vymleté mozgy?“ pýta sa Jana. „Kedy im začnú dávať mastné pokuty? Inak sa to nevyrieši! Na hrubú dieru hrubá záplata,“ dodala Tatiana.

Hnevá sa aj ďalšia z komentujúcich: „Sprostosť ľudí je bezhraničná.“ A Lívia dodáva: „Nato takéto tupelá chodia do hôr?“

Hrozia pokuty

Pozor si treba dať aj na pokuty. „Za priestupky na úseku ochrany prírody a krajiny je možné ukladať a vyberať pokuty v blokovom konaní do výšky 300 eur. Pokuty v tomto prípade vyberá Stráž prírody,“ uvádza Štátna ochrana prírody SR a pokračuje: „Ak sa zistí porušenie zákona v uplynulom čase, podnet je postúpený na Slovenskú Inšpekciu životného prostredia, ktorá je orgánom štátneho dozoru a ktorá po prešetrení podnetu môže uložiť fyzickým osobám, podnikateľom a iným právnickým osobám sankcie v zmysle zákona o ochrane prírody. Najvyššia pokuta za takéto porušenie zákona sa môže v správnom konaní vyšplhať až na 3 319 eur.“

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie lákavé články

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM