Peter Handzuš Šport

Neviete, kam cez víkend? Zájdite na preteky psích záprahov

Cez víkend sa v Starej Ľubovni stretne na pretekoch psích záprahov viac ako 70 mašérov a 200 psov. Preteky majú štatút federácie E.S.D.R.A., ktorá združuje jazdcov bez rozdielu plemena. Návštevníci tak uvidia nielen severské plemená, ale aj účelovo krížené psy na podávanie maximálnych výkonov.

Ilustračný obrázok k článku Neviete, kam cez víkend? Zájdite na preteky psích záprahov
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Európsky pohár psích záprahov sa v štvorročnej histórii na Slovensku po tretíkrát vracia do Starej Ľubovne. Organizátormi pretekov sú Bardejovský klub mašérov a Ľubovnianske kúpele.

Súťažiť sa bude v piatich kategóriách

Medzi prihlásenými pretekármi sú viacerí medailisti z najvyšších svetových podujatí a latka pretekov bude podľa organizátorov nastavená naozaj vysoko. „Tieto preteky sú navyše pre našich mašérov aj slovenským šampionátom roku 2013 pre všetky plemená. Zároveň patria do bodovacej súťaže Višegrád Cup, kde sa bodujú štyri preteky, v Maďarsku, Poľsku, Čechách a v Ľubovnianskych kúpeľoch,“ hovorí riaditeľ pretekov Jaroslav Jakubašek. Súťažiť sa bude v piatich kategóriách, a to skijoring, dvojzáprah, štvorzáprah, šesťzáprah a osemzáprah.

Pretekať budú aj športové plemená

Návštevníci sa môžu tešiť na psíkov severských plemien, ako sú sibírsky husky, aljašský malamut, grónsky pes či samojed. „Budú však mať možnosť vidieť aj športové plemená, ako napríklad európsky saňový pes či alaskan, ktoré bežne na pretekoch psích záprahov nenájdete, pretože preteky bývajú zväčša limitované len pre severských psíkov,“ dodáva Jakubašek. Ľubovnianske kúpele sú podľa neho ideálnym zázemím pre súťažiacich. Úväziská pre psov sú totiž blízko hotela a zároveň štartu, čo považujú organizátori za veľké plus. Mašer tak zaparkuje svoj karaván a do hotela alebo na štart to má len pár krokov. „Je to pohodlné a naši štartujúci sa tak nemusia stále presúvať ako na iných pretekoch. K pohodliu tiež prispieva atmosféra a krása tratí v Spišsko-šarišskom medzihorí s nádhernými výhľadmi,“ zdôvodnil Jakubašek.

Môžete sa tešiť aj na miestne dobroty

Pre návštevníkov je pripravených aj množstvo sprievodných podujatí. Tešiť sa môžu napríklad na vystúpenia miestnych súborov, či vozenie detí v psích záprahoch. Samozrejmosťou budú stánky plné lokálnych pochúťok.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM