Peter Handzuš Rôzne

Neviete, kam na bicykli? Vyskúšajte Tatranskú Kotlinu

Deväťkilometrová trasa zo Spišskej Belej až do Tatranskej Kotliny je veľmi využívaná, a to nielen domácimi obyvateľmi, ale aj turistami zo Slovenska a zahraničia.

„Je to možno jedna z najlepších investícií do cestovného ruchu v našom regióne Tatier, podľa prieskumu chodník v najsilnejší letný deň navštívilo aj 1200 ľudí, niektorí si požičiavali bicykle a aj obchodom s týmto tovarom sa zvýšil predaj,“ konštatoval primátor Spišskej Belej Štefan Bieľak.

Potrebné je však podľa neho dobudovať doplnkové služby a infraštruktúru v blízkosti cyklotrasy. Ich potreba sa prejavila až po jej ročnom užívaní. Bieľak predpokladá, že by sa približne v polovici trasy mohlo vybudovať ešte jedno zariadenie na občerstvenie, keďže nie každý zvláda pomerne náročnú trasu do kopca a v otvorenom priestore, kde často fúka vietor. **„Je veľa ľudí, ktorí sa v polovici otočia, niekde tam by bolo možné dobudovať takéto zariadenie, zvýšiť potrebujeme aj počet parkovacích miest pri chodníku,“ **vysvetlil Bieľak.

Ďalšia trasa by mala viesť z Tatranskej Kotliny do Tatranskej Lomnice a napojiť sa na Starý Smokovec, pripravený je aj projekt zo Spišskej Starej Vsi do Červeného Kláštora s napojením na poľskú stranu. Ide o tzv. malý tatranský okruh. „Projekty už máme pripravené, len chýbajú peniaze. Predpokladám, že o finančné prostriedky z eurofondov sa budeme môcť najskôr uchádzať až v roku 2016,“ konštatoval Bieľak. Mestá a obce v okolí celých Tatier okrem toho pripravujú aj projekt veľkého tatranského okruhu, ktorý by mal byť dlhý viac ako 300 kilometrov. „Tento projekt, žiaľ, zatiaľ nebol úspešný v rámci projektov cezhraničnej poľsko-slovenskej spolupráce,“ dodal Bieľak.

V oblasti Belianskych Tatier sa však podľa neho nachádzajú tzv. mäkké trasy, ktoré stačí zvýrazniť na mape a spropagovať ich. „Nevyžadujú si veľké finančné prostriedky, niektoré z nich by mohli byť vyznačené ešte v tomto roku. V okolí Belianskych Tatier sa podľa našich informácií nachádza okolo 140 kilometrov tzv. mäkkých cyklotrás, turistických chodníkov a trás pre kone,“ doplnil Bieľak. Verí, že dobrá správa z regiónu príde už čoskoro a budú sa dať využiť ďalšie peniaze na budovanie cyklistických trás.

Poprad24/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM