Kultúra

Nevšedná výstava v Tatranskej Lomnici: Fotografie približujú tajomný svet machorastov

Poodhaliť tajomný svet machorastov môžu návštevníci na výstave, ktorá je prístupná v priestoroch infocentra Výskumnej stanice a Múzea Tatranského národného parku (TANAP) v Tatranskej Lomnici.

Ilustračný obrázok k článku Nevšedná výstava v Tatranskej Lomnici: Fotografie približujú tajomný svet machorastov
Zdroj: Štátne lesy TANAP-u

Autormi fotografií a textov sú šiesti odborníci, ktorí sa zaoberajú štúdiom práve týchto nenápadných rastlín.

Podľa vedúcej Výskumnej stanice a Múzea TANAP-u v Tatranskej Lomnici Zuzany Homolovej, ktorá je zároveň aj botaničkou Štátnych lesov TANAP-u, patria machorasty k organizmom, ktoré človek len zriedka priamo využíva, a preto sú často odsúvané na okraj záujmu verejnosti.

Napriek tomu majú nenahraditeľnú funkciu v prírodných ekosystémoch a výrazný pokles diverzity, stúpajúci počet kriticky ohrozených a zraniteľných druhov je varovným signálom nabádajúcim k ich monitoringu, zisťovaniu príčin ohrozenia a dôslednému mapovaniu lokalít i populácií,“ povedala Homolová.

Výstava Machorasty Slovenska s podtitulom Hebký šat prírody ponúka podľa nej zaujímavé informácie o týchto nenápadných rastlinkách, ktoré sú pri potulkách prírodou často prehliadané.

"Návštevník sa z panelov dozvie viac nielen o tom, aké biotopy jednotlivé druhy machorastov osídľujú, ale získa napríklad i prehľad o európsky významných druhoch či o ochrane genofondu machorastov. V literatúre sa uvádza, že na Slovensku je 932 druhov machorastov, pričom v Tatrách ich rastie asi 800. Keďže sa líšia často len mikroskopickými znakmi, identifikácia býva náročná,“ doplnila Homolová.

Výstavu si môžu záujemcovia pozrieť do 20. mája.

Témy, ktoré hýbu Slovenskom:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM