Niečo pre domácich aj turistov: Vo Štôle sa v sobotu koštovalo a vyhrávalo

Po roku to pred Obecným úradom vo Štôle opäť rozvoniavalo punčom a rôznymi domácimi zabíjačkovými dobrotami.

Peter Handzuš
Zdroj: Dnes24.sk

Starostovia a poslanci menších obcí pod Tatrami s neveľkými rozpočtami si musia veľmi dobre premyslieť, ako oslovia turistov, ktorých je počas sviatkov v regióne neúrekom. Do Štôly už tradične pred Silvestrom prichádzajú vyznávači domáciach špecialít a folklóru na osvedčenú Štôlsku koštofku.

“Keď som nastúpil do funkcie starostu, hľadali sme niečo, čo vymyslíme na zimu, aby sme knám prilákali turistov. Štôlska koštofka sa nám ujala a robíme ju každoročne. Je to spojenie folklóru z regiónu so zvykmi zo Štôly, nechýbajú zabíjačkové špeciality a zábava až do večera. Z roka na rok sa účasť na našej koštofke zvyšuje a návštevníci z regiónu a turisti dovolenkujúci pod Tatrami začínajú prevyšovať počet domácich. Myslím, že je to veľmi dobrý spôsob, ako podporiť turistický ruch v regióne,” povedal starosta Štôly Martin Hajko.

Od obeda sa v stánkoch tvorili rady na domáci zabíjačkový tanier, k dispozícii bol chlieb s tlačenkou alebo s masťou a cibuľou. Zapíjať domáce špeciality bolo tiež čím a k dobrej pohode sa na pódiu striedali folklórne súbory s ich programom.

“Čo sa týka Podtatranského osvetového strediska, prioritne podporujeme takéto aktivity naších starostov. Naša pomoc spočíva v tom, že im zabezpečíme na takéto podujatie folklórny súbor. Myslím, že obec a pán starosta je v takýchto podujatiach aktívny a je s ním veľmi dobrá spolupráca,” dodal Peter Šuca, riaditeľ Podtatranského osvetového strediska v Poprade.

Zdroj: poprad.dnes24.sk