Peter Handzuš Správy

Noc výskumníkov už dnes. Čaká na vás bohatý program

Do dnešnej Noci výskumníkov sa zapojí aj Astronomický ústav Slovenskej akadémie vied na Starolesnianskych lúkach neďaleko Tatranskej Lomnice. Riaditeľ ústavu Aleš Kučera uviedol, že pre návštevníkov je pripravený bohatý program, ktorého súčasťou bude aj pozorovanie nočnej oblohy.

Ilustračný obrázok k článku Noc výskumníkov už dnes. Čaká na vás bohatý program

„Začíname o 14.00 hodine, keď otvoríme svoje brány, ľudia budú môcť vidieť naše priestory, ďalekohľady a celý systém práce v našom astronomickom ústave. V zasadačke budú aj prednášky na veľmi zaujímavé témy ako napr. výskum a anatómia slnka, výskum asteroidov, ohrozovanie zeme asteroidmi, výskum zmien hviezd a vzdialených planét, ktoré obiehajú okolo vzdialených sĺnk,“ objasnil Kučera. Následne výskumníci a návštevníci počkajú na zotmenie a budú si môcť ďalekohľadmi pozrieť zaujímavé hviezdne zoskupenia, hmloviny a planéty, ktoré budú v tom čase na nočnej oblohe.

Záleží aj na počasí

„Dúfame, že bude pekná noc, pretože astronómovia sú na tom závislí. Podľa predpovedí počasia by sa malo dať pozorovať. My to rozlišujeme na astronomickú a popularizačnú noc, tak popularizačná by mala byť dobrá, že objekty budú vidieť. Snáď sa to nezmení a budeme môcť otvoriť aj ďalekohľady a návštevníkom niečo ukázať,“ dodal Kučera.

V pravidelných intervaloch sa uskutočnia hodinové prehliadky AÚ SAV a pavilónov G1 a G2, kde budú návštevníci môcť vidieť pozorovaciu techniku zameranú na výskum premenných hviezd a extrasolárnych planét. Počas týchto exkurzií si vypočujú aj výklad o histórii ústavu a súčasnom výskume.

„Záujem je veľký, aj prednášky sú dosť navštevované, aj samotné observatóriá, všetko však závisí od počasia, pretože mali sme zopárkrát škaredé počasie, takže ten záujem bol menší. Najväčším lákadlom je totiž pozorovanie nočnej oblohy a to sa v zlom počasí nedá. Ale taký je život astronóma,“ konštatoval Kučera.

Záujemcovia budú môcť navštíviť tento rok len pracovisko pri Tatranskej Lomnici, na Skalnatom plese momentálne pracujú na inštalácii nového ďalekohľadu a observatórium je pre verejnosť neprístupné.

Popularizujú vedu

Festival vedy – Noc výskumníkov sa tento rok uskutoční už po siedmykrát a jeho cieľom je usilovať sa slovenskej verejnosti priblížiť tie najzaujímavejšie výsledky slovenskej vedy a osobností, ktoré sa vďaka svojmu výskumu presadili aj za hranicami Slovenska a prispeli k zlepšeniu kvality života nás všetkých.

„Súčasťou programu v Bratislave je aj vernisáž výstavy fotografií, ako vedci pracujú a s akými zaujímavými úkazmi sa počas práce stretávajú. Naši pracovníci sa na tejto výstave podieľali viacerými fotografiami zo svojich pozorovaní,“ uzavrel Kučera.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM