Peter Handzuš Rôzne

Nocľaháreň využíva takmer 40 bezdomovcov

Počas tuhých mrazov samosprávy pod Tatrami nezabúdajú ani na ľudí bez domova a vo väčšej či menšej miere poskytujú pomoc. V Poprade je na Levočskej ulici k dispozícii Zariadenie sociálnych služieb pre občanov bez prístrešia, ktoré zabezpečuje sociáln

„Zároveň sme od 14. októbra zriadili v areáli tohto zariadenia tzv. nízkoprahové bývanie, ide o vojenský stan, ktorý slúži bezdomovcom, ktorí odmietajú služby zariadenia,“ priblížila vedúca odboru sociálnych vecí na Mestskom úrade v Poprad Etela Lučivjanská. Na území mesta sa bezdomovci zdržiavajú aj v rôznych iných lokalitách, ktoré pracovníci odboru monitorujú a poskytujú pomoc vo forme šatstva, potravín, poradenstva alebo dreva.

V spomínanom zariadení môžu ľudia bez domova využívať služby nocľahárne, strediska osobnej hygieny a práčovne. „Zároveň môžu získať ošatenie, teplú polievku, čaj alebo sa zohriať v priestoroch zariadenia. Počas dňa im je poskytnuté aj sociálne poradenstvo, či pomoc pri umiestňovaní do iných pobytových zariadení, sprievod pri vybavovaní rôznych dokladov a možnosť zvýšenia si príjmu formou predaja časopisu NOTA BENE,“ doplnila Lučivjanská. Podmienkou je nulová tolerancia alkoholu.

Zariadenie sociálnych služieb pre občanov bez prístrešia môžu bezdomovci využívať celý rok, vojenský stan je k dispozícii počas zimných mesiacov. „Služby nocľahárne momentálne využíva 36 klientov, v stane máme troch klientov, ostatné služby zariadenia ako stravu, stredisko osobnej hygieny či výdaj šatstva využilo ďalších 32 bezdomovcov,“ dodala Lučivjanská.

V Levoči takéto zariadenie nemajú, mesto však vie v prípade potreby ľuďom bez domova poskytnúť pomoc. „V spolupráci s mestskou políciou pravidelne monitorujeme objekty, v ktorých by sa mohli bezdomovci nachádzať. V prípade nájdenia takýchto ľudí je mesto pripravené operatívne sa o nich postarať v čase mimoriadne nepriaznivých poveternostných podmienok. Vieme zabezpečiť prístrešok i podanie teplého jedla a nápoja,“ priblížil vedúci oddelenia školstva, sociálnych vecí a zdravotníctva na Mestskom úrade v Levoči Nikolaj Kučka.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM