Peter Handzuš Rôzne

Nočná záchranná akcia: Vrtuľník a 33 záchranárov

Sedemnásť hodín trvala nočná záchranná akcia pod Gerlachovským štítom. Od večera nastúpili do akcie horskí záchranári. Po polnoci letel vrtuľník z Popradu pre prvú zranenú horolezkyňu. Koniec akcie záchranári hlásíli až dnes ráno, keď obaja poľskí ho

Horská záchranná služba bola prostredníctvom recepčnej z horského hotela Sliezsky dom požiadaná o pomoc pre dve dvojice poľských horolezcov. V podvečerných hodinách pri zostupe z vrcholu sa dostali do žľabu, ktorý nie je zostupovou trasou a v auguste pred dvoma rokmi tu po zablúdení v zlom počasí zahynuli dvaja čínsky horolezci.

Štvorica horolezcov však postupovala ďalej, pričom jeden z nich spustil postupne prvých dvoch a pri spúšťaní tretej členky povolil zaisťovací prvok na štande, čo malo za následok jej pád a zároveň strhla so sebou aj jeho samotného. Napriek približne 30-metrovému pádu mali obaja veľké šťastie, že sa vôbec v takom úzkom žľabe zastavili.

39-ročný muž si spôsobil vážnu zlomeninu dolnej končatiny nad členkom a 39-ročná žena s podozrením na poranenie hornej končatiny sa doudierala a silno si narazila stehno spolu s kolenom.

Záchranári HZS z OS Vysoké Tatry požiadali o pomoc leteckú techniku, ktorá v intervaloch vyviezla kvôli zlým poveternostným podmienkam po Batizovské pleso tri dvojice záchranárov, ktorí začali vystupovať hore Batizovskou próbou s úmyslom zvrchu zlaniť k postihnutým, ktorí sa podľa GPS nachádzali v nadmorskej výške 2485 m n. m.

O ôsmej hodine večer vystúpili na vrchol Gerlachovské štítu, zostúpili dolu žľabom až na hranu, kde sa žľab zvažuje do západnej steny Gerlachu a presne lokalizovali štvoricu poliakov, ktorí sa nachádzali pod nimi. Po vybudovaní štandu zlanili dĺžku 80 metrov aby sa dostali k zraneným a poskytli im ošetrenie.

[color=#cc0000]­[size=14]Zasa­hoval vrtuľník s nočným videním NVG[/size][/color] Následne zahájili 3 krát po sebe spust dlhý 400 metrov až na dno. Prvý raz so ženou, u ktorej sa začala prejavovať somnolencia a poranenia znášala horšie ako jej spolulezec. Kým po zranenú ženu pod Batizovskou próbou hodinu po polnoci priletela posádka VZZS, záchranári HZS začali vykonávať druhý spust aj so zraneným mužom. Po spuste ho záchranári HZS začali na nosidlách typu Kong transportovať až na Suchý kopec, odkiaľ ho opätovne v skorých ranných hodinách prevzala posádka VZZS, ktorá ho na letisku odovzdala privolanej RLP.

Záchranári HZS pomohli nielen dvom zraneným horolezcom, ale aj zvyšným dvom zo skupiny, ktorým pomohli v nočných hodinách dostať sa až na dno doliny vykonaním tretieho spustu a ďalej ich sprevádzali chodníkom. Taktiež počas záchrannej akcie našli na vrchole Gerlachovského štítu ďalších dvoch anglických lezcov, ktorí nemali so sebou svetlo a tiež v tme zablúdili, preto aj títo boli záchranármi HZS sprevádzaní na Sliezsky dom.

Celkovo sa na tejto náročnej nočnej akcii zúčastnilo 33 profesionálnych a dobrovoľných zmluvných záchranárov HZS, a to z Oblastných stredísk Vysoké Tatry, Západné Tatry, Nízke Tatry, Slovenský raj a Strediska lavínovej prevencie.

Poprad24/hzs Foto: Peter Handzuš

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM