Peter Handzuš Rôzne

Nová cisterna pre hasičov v Lendaku

Podtatranská obec získala pre potreby obecných hasičov ďalšiu techniku.

Obec Lendak v okrese Kežmarok bude od tohto víkendu zápasiť s požiarmi vo svojom chotári o niečo účinnejšie ako v minulosti. Samospráva získala do svojho vlastníctva, na základe súhlasu Ministerstva vnútra SR od Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) zachovalú cisternu so striekačkou.

CAS 32 Tatra 815 dnes rozšírila techniku dobrovoľných hasičov Lendaku, po jej slávnostnom požehnaní. Ako TASR informoval starosta obce Pavel Hudáček, samospráva prejavila záujem o jej získanie ešte začiatkom tohto roka.

„Keď som sa dozvedel, že HaZZ odovzdáva obciam staršiu techniku, tak som zaslal žiadosť a čakali sme, či nám bude vyhovené, alebo nie. Nakoniec sme mali šťastie,“ poznamenal s tým, že zachovalá Tatra pomôže v budúcnosti približne 40-ročnej obecnej cisterne ochraňovať majetok samosprávy i miestnych obyvateľov.

„V obci s 5000 obyvateľmi, kde sa stále ešte gazduje, pestujú plodiny, sejú obilniny, kde je veľa stodôl, vždy je tu riziko vzniku požiaru dosť veľké,“ vysvetlil v tejto súvislosti starosta. Ako dodal, ničivý oheň napáchal v Lendaku veľké škody napríklad pred dvoma rokmi, kde mu okrem jednej z hospodárskych budov podľahli aj ustajnené zvieratá. O niekoľko mesiacov na to museli zachraňovať pre veľký požiar ľudí z rodinného domu.

Miestny hasičský zbor spadá pod Prevádzkareň obce Lendak, ktorá je príspevkovou organizáciou obecnej samosprávy zabezpečujúcou technické služby. „Ak zahučí siréna, v tom okamihu sa z vybraných zamestnancov Prevádzkarne stávajú požiarnici, respektíve hasiči,“ priblížil starosta Hudáček.

Ako ďalej uviedol, požiarna technika je rozmiestnená v Lendaku na viacerých miestach, a to v garážach neďaleko Obecného úradu, ako aj v ďalších, ktoré sa nachádzajú v lokalite Dvor. Obec plánuje v budúcnosti po výstavbe novej hasičskej stanice parkovať a skladovať požiarnu techniku pod jednou strechu.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM