Martin Sýkora Kultúra

Nová kniha s charitatívnym cieľom: Trochu o duši s Wislawou Szymborskou

Na pulty prichádza nová publikácia, ktorá poteší duše milovníkov dobrej poézie. Básne nositeľky Nobelovej ceny za literatúru si môžete prečítať už aj po slovensky.

Ilustračný obrázok k článku Nová kniha s charitatívnym cieľom: Trochu o duši s Wislawou Szymborskou
Zdroj: Dnes24.sk

Zužitkovanie niekoľkoročnej práce

Wislawa Szymborska je poľskou nositeľkou Nobelovej ceny za literatúru. Celé dielo má na svedomí Polska – občianske združenie. Poľsko-slovenská spolupráca má za úlohu ukázať Slovákom to, čo je pekné v Poľsku. Funguje to aj opačne.

„Všimli sme si, že Szymborska je chýbajúci titul. Paradoxne sa teraz objavili od nej dve knihy na trhu. Preto sme sa rozhodli preložiť a poskytnúť čitateľom práve tento titul,“ vysvetlila Sylvia Galajda, ktorá knihu preložila do slovenčiny.

Ako povedala Galajda, knihu je ťažké preložiť ale ľahko povedať, koľko to trvalo. V tomto prípade to trvalo niekoľko rokov. Zbierka má 47 básní, ktoré pochádzajú z jedenástich rôznych básnických zbierok.

Trochu o duši - Prezentácia knihy Sylvia Galajda a Wislawa Szymborska
9
Galéria

Kniha pôjde aj do nemocníc a škôl

Sylvia Galajda s poľskou autorkou ešte nekončí. Ďalšie preklady sú hudbou budúcnosti. „Wislawa Szymborska je autorkou troch stoviek básní, takže stále je čo robiť,“ dodala s úsmevom sympatická prekladateľka. „Finalizácia tohto diela trvala rok,“ prezradila Galajda.

Celý projekt podporil honorárny konzul Poľskej republiky na Slovensku Tadeusz Frackowiak ako aj Poľský inštitút v Bratislave. Kniha už má za sebou prezentáciu v Kežmarku, v Prešove, v Bratislave a samozrejme v Poprade.

Celkový náklad diela s názvom Trochu o duši je tisíc kusov. Prvá polovica je určená na predaj. „Druhá polovica má charitatívny cieľ. Má potešiť ľudí v nemocniciach – ťažko chorých pacientov, starých ľudí v hospicoch, alebo ich príbuzných ako aj rôzne školy a knižnice. Záujem prejavili aj základné umelecké školy, čo nás veľmi teší," ozrejmila prekladateľka.

Knihu ilustrovala popradská ilustrátorka Janka Kalixová, ktorej tvorba verne dokresľuje atmosféru poézie Wislawy Szymborskej. Názov Trochu od duši je aj názov prvej básne, ktorú autorka napísala po získaní Nobelovej ceny.

Súčasťou prezentácie publikácie je aj vystavenie Szymborskej originálov, ktoré sa dražili. Charitatívny punc dáva dražbe skutočnosť, že vydražené peniaze poputujú neziskovej organizácii Dobrý anjel.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM