Peter Handzuš Krimi

Nová telocvičňa v Spišskom Štiavniku

Pri základnej škole by mohla vyrásť nová telocvičňa

V Spišskom Štiavniku by sa v budúcom roku mohlo začať s výstavbou plnohodnotnej telocvične pre základnú školu. Tá by mala vyrásť priamo v areáli základnej školy, ktorá bola nedávno rekonštruovaná vďaka prostriedkom z Európskej únie.
„Máme schválené cez Úrad vlády, cez Lokálnu stratégiu komplexného prístupu ďalšie financie, kde sa už zapájame do výziev,“ povedala pre TASR starostka obce Spišský Štiavnik Mária Kleinová. Vďaka získaným financiám by neskôr mali byť v obci okrem výstavby telocvične zrealizované aj ďalšie projekty.
Starostka by chcela prostredníctvom Európskeho sociálneho fondu nasadiť do miestnej osady komunitných pracovníkov. „Ide hlavne o to, aby si tam tie deti osvojili základné hygienické návyky, aby sa naučili jazyk, pretože väčšina z nich ide do školy a nevie po slovensky,“ konštatovala starostka. V rámci tohto projektu by priamo v kolónii malo vyrásť aj komunitné centrum, kde by sa s rómskym etnikom intenzívne pracovalo.
„Počítam, že na budúci rok v máji alebo v júni budú vyhlásené prvé výzvy, máme to schválené a prioritne budú schvaľované tie projekty, ktoré sú schválené zo strany štátu,“ povedala Kleinová. Obec chce na spomínané tri projekty, telocvičňu, komunitných pracovníkov a komunitné centrum získať finančné prostriedky vo výške 300.000 eur.
Spišský Štiavnik bol aj v minulosti úspešný pri uchádzaní sa o peniaze z Európskej únie. V rámci Regionálneho operačného programu (ROP) sa v obci začalo rekonštruovať námestie, chodníky i autobusová zastávka. „Celý vstup na autobusovú zastávku bude rozšírený, pribudlo veľa zelene, myslím, že keď to na budúci rok v septembri dokončíme, tak obec bude veľmi pekná,“ zhodnotila starostka, ktorá je na svojom poste už tretie volebné obdobie. Obci sa na tento projekt podarilo získať prostredníctvom ROP 450.000 eur.
Okrem toho bola cez program PHARE zrealizovaná aj kanalizácia, vodovod, asfaltová cesta, sieť chodníkov a osvetlenie v miestnej rómskej osade. „Život sa im určite zlepšil,“ povedala starostka. Cez fondy Európskej únie sa v Spišskom Štiavniku za 480.000 eur zrekonštruovala aj miestna základná škola. „Opravila sa strecha, vymenili sme okná, učebne sme vybavili interaktívnymi tabuľami a počítačmi,“ konkretizovala Kleinová. Starostka chce prostredníctvom finančných prostriedkov Európskej únie pokračovať vo zveľaďovaní obce a predovšetkým v riešení rómskej problematiky.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM