Pavol Krupka Správy

Výstava v Podtatranskom múzeu: Zoznámte sa s treťohorným pralesom, vtlačeným do kameňa

Prechádzka treťohorným pralesom, to je okolo 140 unikátnych exponátov rastlín, zalisovaných priamo v kameni, ale aj fosilizovaných kmeňov a konárov drevín. Výstava Kamenný herbár v Podtatranskom múzeu potrvá tri mesiace a je určená širokej verejnosti.

Ilustračný obrázok k článku Výstava v Podtatranskom múzeu: Zoznámte sa s treťohorným pralesom, vtlačeným do kameňa
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

Jedinečnú možnosť spoznávať mladotreťohorné rastlinstvo, ktoré bujnelo v močiaroch, na brehoch riek a jazier či v lesoch na území Slovenska pred 13 až 14 miliónmi rokov, poskytuje svojím charakterom ojedinelá výstava Kamenný herbár, zapožičaná z Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi.

,,Prechádzku“ treťohorným pralesom sprostredkuje okolo 140 unikátnych exponátov nahosemenných, krytosemenných i výtrusných rastlín zalisovaných priamo v kameni v podobe listov, plodov a vetvičiek. Návštevníci však uvidia aj fosilizované kmene a konáre drevín.

Medzi vzácnymi skamenelinami určite zaujme vyslovene tropická flóra, napríklad škoricovník, hruškovec, ebenovník, lotos, ambrovník, ktorej nástupcovia sa dnes prirodzene vyskytujú v celkom iných zemepisných šírkach. Výstava zároveň umožní porovnať neogénne rastiny a ich dnešné príbuzné druhy postredníctvom vylisovaných listov a plodov súčasníkov.

Výber prezentovaných paleobotanických nálezov adekvátne doplní panelová časť, obsahujúca okrem textových informácií aj obrazové rekonštrukcie treťohornej krajiny.

Výstava je určená širokej verejnosti, ale aj odborníkom z oblasti botaniky, paleobotaniky a klimatológie. Návštevníkom umožní poznávať druhovú pestrosť mladotreťohornej vegetácie a rozmanitosť rastlinných spoločenstiev, ktoré sa stali základom ložísk hnedého uhlia na hornej Nitre.

Príležitosť navštíviť výstavu Kamenný herbár majú Popradčania i návštevníci nášho mesta oddnes (28. januára) do konca apríla.

Foto: Východoslovenské štátne múzeum v Košiciach

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM