Monika Vengrínová Rôzne

Nová zaujímavosť na Prednom Solisku: Drevený kríž má pripomínať, že aj v horách potrebujeme Božiu ochranu

Desiate výročie znovuobnovenia Chaty pod Soliskom si jej chatár Milan Štefánik uctil skutočne originálnym spôsobom. Od soboty tak na Prednom Solisku stojí trojmetrový drevený kríž, ktorý posvätil evanjelický kňaz. Má byť symbolom nádeje a pripomienkou, že Božia pomoc a ochrana sú potrebné všade.

Ilustračný obrázok k článku Nová zaujímavosť na Prednom Solisku: Drevený kríž má pripomínať, že aj v horách potrebujeme Božiu ochranu
Zdroj: TASR

Kríž je vyrezaný z borovicového dreva, má výšku tri metre a šírku meter deväťdesiat. Je na ňom zaznačená nadmorská výška i názov Predného Soliska. Stal sa tak ďalšou tatranskou zaujímavosťou a náhradou iného kríža, ktorý bol za minulého režimu odstránený z osady Štrbské Pleso. Na Predné Solisko ho v sobotu 5. októbra prišiel posvätiť a požehnať zborový farár Evanjelickej a.v. cirkvi v Poprade – Veľkej Jozef Vereščák.

Na rozdiel od katolíckych kňazov, evanjelickí neživé veci neposväcujú. Veci používané pri bohoslužbách či kríže však áno. Práve preto vzišla myšlienka tohto aktu od chatára Milana Štefánika, ktorý je sám členom evanjelického zboru vo Veľkej.

„Kríž nám pripomína utrpenie a nádej Ježiša Krista a je posvätným kresťanským symbolom, preto ho posvätiť môžeme. Pre mňa osobne je to veľká príležitosť povedať ľuďom, turistom v Tatrách, že aj tu v horách potrebujeme Božiu pomoc a ochranu. Pod týmto krížom majú možnosť sa zamyslieť nad svetom a nad svojím životom a tiež v ňom vidieť akúsi nádej,“ hovorí Vereščák.

Kríž na Prednom Solisku
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM