Správy Samospráva

Nové autobusy MHD v Poprade: Odkedy sa vraj budeme voziť ZADARMO?

Vozový park mestskej hromadnej dopravy (MHD) v Poprade doplnili o štyri nové ekologické autobusy.

Ilustračný obrázok k článku Nové autobusy MHD v Poprade: Odkedy sa vraj budeme voziť ZADARMO?
7
Galéria
Zdroj: TASR/Adriána Hudecová

Riaditeľka Slovenskej autobusovej dopravy (SAD) Poprad Marianna Krajčová Gočová pri príležitosti uvedenia autobusov do prevádzky v pondelok uviedla, že dôraz pri obnove vozového parku kladú práve na ekológiu vzhľadom na polohu najväčšieho mesta pod Tatrami.

EKO autobusy

Vlani SAD Poprad zakúpila šesť nových autobusov, vymeniť by chcela v blízkej dobe ďalších šesť, ktoré sú staršej výroby. Dohromady je vo vozovom parku MHD 22 vozidiel. „Náklady na jeden zo štyroch nových autobusov sú na úrovni takmer 280 000 eur. Vďaka modernizácii sa však znížia náklady na prevádzku, pretože tieto nové vymenia najporuchovejšie vozidlá,“ upozornila riaditeľka a dodala, že súčasťou vybavenia nových autobusov je aj wifi pripojenie či rampa pre imobilných cestujúcich.

Vedúci dopravy spoločnosti SAD Poprad Marek Modranský doplnil, že jazdu autobusmi si pochvaľujú aj samotní vodiči. Vozidlá sú plne klimatizované a vykurované, nízkopodlažné a novinkou je možnosť pripojenia na wifi a v súvislosťou s protipandemickými opatreniami aj ochranné sklo vodiča.

Kratšie a ľahšie

Ich kapacita je 85 cestujúcich a sú o 1,5 metra kratšie ako tie, ktoré sme zabezpečili vlani, a sú aj ľahšie. Tento autobus zároveň spĺňa poslednú euronormu šesť, pričom hodnota CO2 sa dá porovnať s bežným osobným motorovým vozidlom. Významne, takmer o dva litre na sto kilometrov, sa znížila aj spotreba pohonných látok, takže dôjde k ďalšej úspore nákladov,“ doplnil Modranský.

MHD zadarmo?

Vedúci dopravy SAD Poprad Róbert Nagy dodal, že uplynulo 16 mesiacov, odkedy spoločnosť spustila novú MHD v Poprade a odozvy od cestujúcich sú veľmi pozitívne. „Nové zastávky, nové vozidlá, nový formát cestovných poriadkov a nahustené spoje, to sú kroky, ktorými chceme zatraktívniť hromadnú dopravum a už teraz vidíme, že sa počet cestujúcich zvýšil,“ skonštatoval Nagy.

Vlani sa výkony MHD v Poprade zvýšili takmer o tretinu, z 540 000 na 760 000 kilome­trov ročne.

Primátor mesta Anton Danko uviedol, že cieľom samosprávy je skvalitniť služby v MHD a tak motivovať ľudí, aby ju viac využívali. Od septembra, pokiaľ to finančná situácia v meste dovolí, je totiž v pláne zriadiť pod Tatrami bezplatnú hromadnú dopravu pre všetkých Popradčanov.

OBRAZOM: Nové autobusy MHD v Poprade
7
Galéria
Zdroj: TASR/Adriána Hudecová

Témy, ktoré hýbu Slovenskom:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM