Marcel Mojžiš Kultúra

Nové investície vo Vysokých Tatrách: Zmodernizujú sa lanovky a aj lyžiarske trate

Modernizácia lyžiarskych stredísk vo Vysokých Tatrách pokračuje aj v roku 2013. Novinkou najbližšej zimnej sezóny by mala byť 15-miestna lanovka z medzistanice Štart na Skalnaté pleso a dve upravené zjazdovky s umelým zasnežovaním. Ich výstavba odštartuje terénnymi úpravami v týchto dňoch.

Ilustračný obrázok k článku Nové investície vo Vysokých Tatrách: Zmodernizujú sa lanovky a aj lyžiarske trate
Zdroj: Webnoviny.sk

Prelom v prevádzke

Za spomínaným projektom stojí spoločnosť Tatry mountain resorts, a. s. . Jej hovorkyňa Zuzana Fabianová uviedla, že najväčšie investície spoločnosti smerovali v poslednom období najmä do Tatranskej Lomnice. Za posledných päť rokov sa náklady do lanovej prepravy a infraštruktúry v tejto časti Tatier vyšplhali na viac ako 33 miliónov eur.

„Investovanie do oranžovej 6-sedačkovej lanovky z Tatranskej Lomnice na medzistanicu Štart v roku 2010, do modrej 8-sedačkovej lanovky na Bukovej hore v roku 2011, či do novinky – 15-miestnej gondoly, ktorá sa predstaví v zimnej sezóne 2013/14, sú prelomom v prevádzke horských stredísk. Zvyšovanie bezpečnosti prepravy najmodernejším systémom lanoviek a tým väčšia odolnosť voči silnej veternosti v Tatrách sú argumentmi, prečo prichádza spoločnosť TMR s novou lanovkou,“ priblížila Fabianová.

Rodinné stredisko

Projekt výstavby dvoch zjazdových tratí pre lyžiarov bude pozostávať z obnovy pôvodnej červenej zjazdovky – Esíčka zo Skalnatého plesa na Čučoriedky a výstavby Bukovej hory II, ktorá bude ľahkou, modrou zjazdovkou. „Menej zdatní lyžiari majú problém zlyžovať prudké úseky na červených zjazdovkách. Novými modrými trasami v dĺžke približne dva kilometre dostane Lomnica charakter plne rodinného strediska, kde si lyžovačku užijú okrem freeriderov, či bežných lyžiarov aj rodiny s deťmi,“ zhodnotila Fabianová.

Dvojnásobný počet ubytovaných

Vysoké Tatry sa podľa jej slov tešia v poslednom období vďaka stále kvalitnejším službám ale i rôznorodým marketingovým aktivitám, z narastajúcej návštevnosti. Za posledné štyri roky sa počet ubytovaných hostí vo Vysokých Tatrách zdvojnásobil. Príkladom pozitívneho trendu je aj samotná Tatranská Lomnica. Počet klientov tohto strediska narástol od roku 2010 o 58 %.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM