Monika Vengrínová Správy

Nové nadštandardné izby na geriatrickom oddelení. Nemocnicu stáli 55 tisíc eur

Prvý februárový deň sa na Geriatrickom oddelení popradskej nemocnice oslavovalo. Lekárom, sestričkám, ale najmä pacientom oddelenia nemocnica v tento deň slávnostne odovzdala šesť novučičkých izieb v kategórii nadštandard.

Ilustračný obrázok k článku Nové nadštandardné izby na geriatrickom oddelení. Nemocnicu stáli 55 tisíc eur
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

„Dnes sme odovzdali do užívania šesť nadštandardných izieb, čím sme reagovali na dopyt pacientov hospitalizovaných na tomto oddelení, ale hlavne na žiadosť ich príbuzných a blízkych. Izby zmenia kvalitu poskytovania zdravotníckej služby a takisto aj kvalitu pobytu pacientov a ich návštev,“ uviedol generálny riaditeľ Nemocnice Poprad Jozef Tekáč.

Izby sa nachádzajú na druhom poschodí oddelenia a každá z nich prešla kompletnou rekonštrukciou. Dnes sa pýšia novými podlahami, oknami a rozvodmi. Pacienti majú k dispozícii televízny prijímač, chladničku i prístup na internet. Samozrejmosťou je vlastné sociálno-hygienické zariadenie a sprchový kút. Veľkou výhodou tiež bude možnosť neobmedzených návštev príbuzných pacientov na oddelení.

Nové izby majú perspektívu

„Hlavnou črtou seniorov je ich krehkosť, čo znamená, že vyžadujú predovšetkým citlivý ľudský prístup a vyhovujúce sociálne podmienky. To má vplyv na ich život a zlepšenie sebestačnosti, preto v týchto izbách vidím veľkú perspektívu,“ vyjadril sa na margo nových izieb primár Geriatrického oddelenia Christian Schweitzer.

Oddelenie má tak momentálne k dispozícii osem izieb, ktoré sa právom nazývajú nadštandardné, keďže dve sú v prevádzke už nejaký čas. Každá z týchto izieb je určená jednému pacientovi, čo zaručuje maximálne pohodlie, komfort a súkromie. „Geriatrické oddelenie je v súčasnosti umiestnené na dvoch podlažiach, v minulosti sa však lokalizovalo len na jednom. Tam vlastne boli izby určené štyrom pacientom. Bolo to nedôstojné a zároveň nevyhovujúce aj pre personál, pretože mal k pacientovi obmedzený prístup pri manipulácii s ním a podobne. Dnes už štvorlôžkové izby nemáme,“ hovorí s úľavou Tekáč.

Nadštandardná izba za 20 € denne

„Novými izbami sa zvýšil počet lôžok na oddelení a samozrejme sa zvýšila i kvalita na druhom poschodí. Celkovo má tak geriatrické oddelenie v súčasnosti 58 lôžok a mesačne sa u nás odlieči približne 110 až 120 pacientov,“ dodáva primár oddelenia.

Náklady na rekonštrukciu a opravy priestorov lôžkovej časti s nadštandardnými izbami, ktorá sa vykonávala v niekoľkých etapách, boli vyčíslené na 55 tisíc eur. Podľa slov riaditeľa išlo o vlastné zdroje nemocnice: „Darí sa nám hospodáriť tak, že naše výnosy sú vyššie ako naše náklady. Zisky, ktoré sa týmto spôsobom nakumulujú, potom investujeme späť do modernizácie nemocnice“.

Poplatky pacientov za nadštandardnú izbu na geriatrickom oddelení sú zahrnuté v oficiálnom cenníku nemocnice. Stanovené sú na 20 eur na deň, pričom za prvý a posledný deň pobytu v takejto izbe pacient uhradí len po desať eur.

Nadštandardné izby na geriatrickom oddelení Nemocnice Poprad
1
Galéria
Nadštandardné izby na geriatrickom oddelení Nemocnice Poprad
14
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM