Správy

Novinári ho nemôžu citovať ani zverejniť obrazový záznam: Do Popradu príde vzácna návšteva

Marcová návšteva (7. – 9. 3.) holandského kráľa Viliama Alexandra na Slovensku sa uskutoční pri príležitosti 30. výročia samostatnosti SR.

Ilustračný obrázok k článku Novinári ho nemôžu citovať ani zverejniť obrazový záznam: Do Popradu príde vzácna návšteva
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Na stretnutí so slovenskými novinármi v kráľovskom Paláci Noordeinde v Haagu to holandský panovník povedal spravodajcovi TASR.

Skonštatoval, že obe krajiny ako členovia Európskej únie a NATO musia v ťažkých časoch držať spolu. Program jeho trojdňovej návštevy Slovenska je podľa neho zameraný na slobodu tlače, rodovú rovnosť, demokraciu a dezinformácie.

Na Slovensku ešte nebol

Pripomenul tiež, že na Slovensku vlani nasadili holandskú batériu protivzdušnej obrany Patriot aj s obslužným personálom.

Na Slovensku ešte nebol, na rozdiel od svojej matky Beatrix.

Tá Slovensko navštívila dvakrát a vraj zvykne spomínať návštevu Múzea moderného umenia v Čunove.

Kráľ neostane len v Bratislave, ale zavíta aj do oblasti Vysokých Tatier vrátane strediska pre ukrajinských utečencov v Poprade.

Nie je možné citovať

Pri tejto príležitosti vyjadril úctu Slovákom, ktorí prijali ukrajinských utečencov.

Pri rozhovoroch s holandským panovníkom platia pre novinárov prísne pravidlá. Napríklad ho nie je možné citovať, ale iba parafrázovať. Novinári nemôžu zverejniť ani svoj obrazový či zvukový záznam zo stretnutia.

Kráľ sa k politickým otázkam vyjadruje iba natoľko, aby sa neodklonil od vládnej línie. Za kráľove výroky totiž oficiálne nesú zodpovednosť členovia vlády a v prípade kontroverzného vyhlásenia by ich museli ísť vysvetľovať do parlamentu.

ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM