Peter Handzuš Rôzne

Novú cyklotrasu do Tatranskej Kotliny otvoria v máji

Spišská Belá sa chystá novú cyklistickú trasu vedúcu z mesta do Tatranskej Kotliny otvoriť v deň siedmeho výročia vstupu Slovenska do Európskej únie, čiže 1. mája. Martin Gallik z organizačného výboru projektu uviedol, že sa tak stane aj napriek tomu

„Na takýto postup má mesto niekoľko dôvodov, jedným z nich je, že skoršiemu otvoreniu zabránilo nestabilné počasie, ktoré celú výstavbu a dokončenie cyklotrasy mierne posunulo,“ objasnil Gallik. V čase, keď trasu dokončili, sa už tiež pripravovali komunálne voľby a primátor mesta Štefan Bieľak nechcel, aby si verejnosť jej otváranie vysvetlila ako zneužitie eurofondov na propagáciu jedného z kandidátov na post primátora.
„Tretím dôvodom, prečo sa s otvorením počíta na máj, je posun veľkonočného obdobia, v ktorom by nebolo vhodné takúto aktivitu organizovať,“ doplnil Gallik. Rozhodlo sa teda, že cyklotrasa sa otvorí prvý víkend po Veľkej Noci, čiže 1. mája.
Cyklotrasa zo Spišskej Belej do Tatranskej Kotliny bola vybudovaná z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja a zo štátneho rozpočtu v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Poľsko – Slovenská republika 2007 – 2013. Chodník má deväť kilometrov, jeho súčasťou sú štyri odpočívadlá a do jeho výstavby investovali okolo 1,5 milióna eur.
„Momentálne mesto Spišská Belá realizuje druhú významnú etapu projektu, ktorej výsledkom bude súbor propagačných materiálov spoločného slovensko-poľského regiónu Belianskych Tatier,“ doplnil Gallik. V Tatrách by malo byť v rámci tohto projektu vybudovaných až 50 kilometrov cyklistických trás a chodník by mal viesť cez Ždiar až na poľskú hranicu. „S realizáciou druhej etapy projektu sa uvažuje v priebehu mesiaca apríl,“ uzavrel Gallik

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM