Martin Károly Správy

Nový prednosta Okresného úradu v Poprade: Absolvoval som Oxford, cítim sa tu ako v stroji času

Vláda menovala v polovici júla do funkcií 53 nových šéfov okresných úradov. Na popradské kreslo nastúpil Dr. Jozef Bednár. Prečítajte si rozhovor o jeho aktuálnych plánoch ale aj o tom, prečo používa spomenutý titul.

Ilustračný obrázok k článku Nový prednosta Okresného úradu v Poprade: Absolvoval som Oxford, cítim sa tu ako v stroji času
Zdroj: Archív Jozefa Bednára

Vláda Igora Matoviča sa rozhodla pre iný postup v menovaní prednostov okresných úradov na Slovensku. Kým doteraz boli šéfovia týchto úradov menovaní priamo po voľbách víťaznou stranou, resp. koalíciou, súčasný premiér stavil na „verejnú lustráciu“ vybraných kandidátov hnutia OĽaNO. Hnutie už vo svojom „predvýbere“ zostavilo 70 mien.

Chcel by som poprosiť ľudí o pomoc, aby na webovej stránke prednostovia.sk, kde nájdu všetkých kandidátov vybraných do okresných úradov po Slovensku, aby v prípade, že majú akékoľvek vedomosti o nejakých skutkoch v minulosti týchto ľudí, najmä ide o morálne prešľapy z minulosti, aby nám na tejto stránke dali vedieť, aby sme sa vyhli prípadným problémom,“ povedal pred časom Matovič.

Opozícia sa do neho vtedy riadne pustila, vyčítajúc mu, že pred voľbami sľuboval výberové konania na všetky dôležité posty v štáte. „Väčšiu politizáciu a väčšie potretie všetkých slov o transparentnosti, verejnom výbere a vypočutiach som ešte v živote nevidel. Budem sa veľmi čudovať, ak toto bežní občania pánovi premiérovi zhltnú a uveria,“ povedal pred vyše mesiacom Peter Pellegrini. Podľa vlastných slov si nepamätá, že by poslanecký klub niekedy zasadol a dostal poverenie, že môže vyberať ľudí. Spochybnil tiež kritériá, podľa ktorých OĽaNO vyberá ľudí tak, aby to boli nie len odborníci, ale aby im mohli aj veriť.

Proces tohto nového výberu šéfov okresných úradov sa ukončil a vláda, tak ako bolo spomenuté, 15. júla menovala 53 nových šéfov. Redakciu Dnes24 zaujímali plány novopečeného 45-ročného popradského prednostu Jozefa Bednára.

V rozhovore sa okrem iného dočítate:

  • chystá nový prednosta čistky na okresnom úrade?
  • aký má vzťah k OĽANO?
  • ako sa vysporiadal s námietkami po „lustrácii“
  • čo ho v úrade najviac prekvapilo?
  • prečo používa titul Dr.?
Zdroj: Archív Jozefa Bednára

Už niekoľko týždňov ste prednostom Okresného úradu Poprad, na čom momentálne pracujete?

Okresný úrad Poprad má osem odborov a okrem mňa 88 zamestnancov, takže sa postupne oboznamujem s jednotlivými činnosťami a s ľuďmi (kolegami) na úrade. Je toho dosť veľa s čím všetkým je v tak krátkom čase potrebné sa oboznámiť, ale darí sa mi to a odovzdanie úradu od môjho predchodcu možno považovať za zvládnuté.

Zdedil som vyhlásenú mimoriadnu situáciu v súvislosti s havarijným stavom mosta do Lopušnej doliny. Ostáva veriť, že čoskoro Mesto Svit v spolupráci s Obcou Lučivná k spokojnosti všetkých zúčastnených strán, a bez prekvapení, tento dlhodobo neudržateľný stav vyriešia.

Ešte pred tým, než spadol most v Spišskej Novej Vsi, som inicioval proces preverenia stavu jednotlivých mostov v okrese Poprad, ktorý už prebieha, aby sme sa napriek nie dobrému stavu mnohých mostov v podobnej situácii aká sa udiala u našich susedov v našom okrese vyhli.

Inou veľkou agendou úradu je aj v spolupráci s Národnou diaľničnou spoločnosťou nájsť a realizovať technické riešenia, aby sme predišli mimoriadnym situáciám, teda hromadným dopravným haváriám na diaľničnom úseku Poprad-Jánovce, ktoré sa, bohužiaľ, pravidelne odohrávajú, a to v nepriaznivom počasí v zimných mesiacoch.

Kde na úrade vidíte najväčšie nedos­tatky, prípadne, s čím ste spokojný a aké sú vaše priority?

Keď som prvý deň prišiel na úrad, tak som si nemohol nevšimnúť, že časť budovy okresného úradu je zrekonštruovaná a časť budovy akoby ostala v podobe z čias socializmu. Aj v kancelárii prednostu úradu som si našiel knihy typu Staviame zajtrajšok ČSSR.

Takže akoby som sa nachádzal v stroji času a mohol sa premiestňovať medzi 20. a 21. storočím.

A táto budova a jej v značnej časti neuspokojivý stav symbolizujú celkový charakter úradu, ale aj celej štátnej správy. Teda veľa vecí je fajn, ale aj veľa vecí bolo dlhodobo zanedbaných a práce na ich zlepšovaní je viac než dosť.

Želám si, aby všetky aspekty chodu úradu boli konané k spokojnosti občanov a boli pri tom čo najefektívnejšie využívané finančné aj iné zdroje. Moja osobná priorita je oblasť životného prostredia a udržateľný rozvoj nášho regiónu, aby sme si naše prírodné a kultúrne dedičstvo nezničili skôr ako pochopíme jeho hodnotu.

Mnohé problémy nevyriešime zo dňa na deň a často je to nielen o schopnosti okresného úradu sa s výzvami popasovať, ale aj o ochotoe všetkých kolegov pridať ruku k spoločnému dielu. Symbolicky ako prvý malý krok k zlepšeniu životného prostredia zavádzame aj separovaný zber odpadov u všetkých zamestnancov úradu, na ktorý v roku 2015 dostali okresné úrady príspevok z EÚ 144 220,– EUR, no dodnes triedenie odpadu v budove nikto aktívne neriešil a fakticky nebol doposiaľ zavedený.

Chystáte sa vykonať zmeny vo funkčnosti jednotlivých odborov OU, budú odvolaní súčasní vedúci? Prípadne, nastanú zmeny v klientskom centre v Poprade?

Prednosta má smerom k zamestnancom úradu nedostatočné kompetencie a personálnu agendu rieši priamo Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky, teda úradníci v Bratislave, ktorí posudzujú alebo aj neposudzujú kvalitu a morálny kredit jednotlivých zamestnancov niekde v Poprade.

Je predčasné hovoriť o konkrétnych zmenách na vedúcich postoch, ale nie je vylúčené, že ak sa preukáže, že nejaké konanie vedúcich zamestnancov v minulosti alebo v súčasnosti nebude v požadovanej kvalite, nebude bezúhonné, čestné a morálne, tak k nejakým zmenám dôjde.

Je logické, že ak nebudem mať plnú dôveru k vedúcim zamestnancom, tak nemôžem s nimi predsa spoločne riadiť úrad.

Do funkcie ste boli menovaný vládnou stranou (resp.hnutím) iným spôsobom, ako to bolo v minulosti. Ako tento proces komentujete? Museli ste sa vysporiadať so sťažnosťami, ktoré na vás prišli prostredníctvom webu, ktorý bol na tento účel vytvorený? Videli ste celý ten zoznam námietok voči vašej osobe?

Musím Vás poopraviť, lebo do funkcie prednostu som bol menovaný vládou Slovenskej republiky ako jej zástupca v okrese. Navrhnutý do tejto funkcie som bol vládnou stranou ako hovoríte, a to ako víťazný kandidát zo šiestich, ktorí sa uchádzali formou výberových pohovorov, organizovaných hnutím OĽaNO, pre pozíciu prednostu Okresného úradu Poprad.

Avšak na rozdiel od minulosti, kedy sa prednostovia nominovali po politickej línii, teraz sa hľadali kandidáti, ktorí sú morálne aj odborne vhodní a politická príslušnosť bola druhoradá.

Moja skúsenosť je, že to bol vo svojej podstate objektívny výberový proces a dokonca kvitujem aj snahu si jednotlivých kandidátov verejne prelustrovať, čo eliminovalo potenciálne problémových kandidátov. Asi viete, že zo 70 navrhovaných osôb bolo najprv vymenovaných len 53 nových prednostov a dodatočne ďalší traja prednostovia.

Podnety k mojej osobe, ktoré občania dali na stránke prednostovia.sk, mi hnutie OĽaNO poskytlo, aby som sa k nim vyjadril. Niekoľko bolo pochvalných, no našli sa aj námietky k mojej osobe, a to využívajúc ne­pravdivé tvrdenia, ktoré sa o mne šírili už počas kampane na jar tohto roku k miestnemu referendu v obci Gánovce.

Istým ľuďom som už dlhšie tŕňom v oku, keďže prinášam do samosprávy demokratické nové spôsoby, napr. verejné hlasovanie alebo otvorenú diskusiu o háklivých témach.

Predpokladám, že tento môj proaktívny a inovatívny prístup k veciam verejným, napr. ako bolo realizované referendum v obci, prispel k presvedčeniu výberovej komisie OĽaNO, aby ma na vymenovanie za prednostu navrhla.

Aký je váš vzťah k OĽaNO? Kandidovali ste niekedy za túto stranu alebo s jej podporou, prípadne ste jej sympatizant, či dokonca máte výhrady k jej krokom počas prvých mesiacov vlády?

Nie som členom OĽaNO, nikdy som za toto hnutie nekandidoval a aj v pozícii prednostu si chcem zachovať neutralitu a apolitickosť ako u mojej osoby, tak aj úradu. Ako prednostovi úradu mi neprislúcha sa vyjadrovať k činnosti akejkoľvek politickej strany či hnutia.

Aké máte skúsenosti s riadením v štátnej správe?

V štátnej správe som doposiaľ síce nikdy nepracoval, ale to neznamená, že nemám ucelenú predstavu o jej fungovaní. Na post prednostu úradu si prinášam bohaté skúsenosti z práce pre samosprávu, keďže som aj zvoleným poslancom obecného zastupiteľstva a vykonával som aj pracovné úlohy zástupcu starostu. Čo je cenné, mám hlbšie poznatky a osobnú skúsenosť s fungovaním štátnej správy v iných európskych krajinách, napr. v Anglicku a Holandsku.

Používate pred menom skratku Dr., ktorá je v našich končinách skôr zriedkavá. O aký titul ide?

Tento titul som získal za ukončené doktorandské štúdium v zahraničí, konkrétne na Oxfordskej univerzite vo Veľkej Británii. Absolventovi tejto univerzity prislúcha právo používať takýto titul pred menom, čo využívam, lebo inak by som si musel písať tých titulov viac – Bc. Mgr. et Mgr. Jozef Bednár, DPhil (Oxon). Možno preto je pochopiteľné, že som to skrátil len na používanie titulu k najvyššie dosiahnutému vzdelaniu.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM