Monika Vengrínová Samospráva

Nový primátor Švagerko prezradil svoje plány: Aké budú jeho kroky po nástupe do funkcie?

Do volieb išiel s tým, že chce vyhrať. Napokon dosluhujúceho primátora Antona Danka predbehol o 2007 hlasov. 2.decembra zloží sľub a terajšiu hlavu mesta na primátorskej stoličke vymení. Už teraz vie, čo budú jeho priority, čo chce riešiť ako prvé a čo by chcel zmeniť.

Ilustračný obrázok k článku Nový primátor Švagerko prezradil svoje plány: Aké budú jeho kroky po nástupe do funkcie?
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

„Vo voľbách som chcel zvíťaziť a s takou alternatívou som aj počítal. Počítal som ale aj s tým, že vyhrať nemusím. Avšak keby boli komunálne voľby dvojkolové, uspel by som už v prvom, z čoho som bol milo prekvapený. Čo ma trošku mrzí, je nižšia účasť voličov ako pred štyrmi rokmi. Preto by som chcel ľudí viac vtiahnuť do politického diania a ukázať im, že politika nie je strašiak. Bol by som rád, keby sa zaujímali o verejné veci,“ uviedol novozvolený primátor Popradu Jozef Švagerko.

Ako prvú povinnosť si vytýčil stretnutie s vedúcimi jednotlivých odborov na mestskom úrade, s ktorými chce prejsť ich plány a vízie, aby mesto pokračovalo v rozbehnutých činnostiach. V príprave je i rozpočet mesta, ktorý by sa mal schvaľovať ešte tento rok. Nový primátor chce tiež medzi prvými krokmi previesť ekonomický, právny i procesný audit.

Kruhové objazdy, popradské jamy, obrazovka na zimáku

„Teraz sa sústredím na prvých sto dní a všetky tieto veci budú nasledovať postupne. Ja nie som ten, kto prišiel pozametať po pánovi Dankovi, ja som ten, kto nadviaže na to dobré, čo bolo a čo bolo zlé, alebo zistím, že je zlé, to budem chcieť napraviť,“ prezradil Švagerko a dodal, že s ešte stále úradujúcim primátorom sa v utorok stretol osobne a spoločne sa dohodli na jednotlivých krokoch, ktoré budú nasledovať: „Ja si postoj pána primátora vážim. Na niektoré kroky totižto treba chlapa a myslím si, že on sa ako chlap zachoval. Preto mu aj týmto chcem poďakovať“.

Od nástupu do funkcie nový primátor plánuje začať pracovať na jednotlivých krokoch, s ktorými vstupoval do kampane. Na rad by tak mal prísť napríklad kruhový objazd pri novom kostole, kruhový objazd pri Bille, obrazovka na zimnom štadióne, ale i riešenie „popradských jám“, ktorými sú pivovar a stavenisko po plánovanom nákupnom centre Horse, či nedostavaný športový areál. „Nechcem, aby v Poprade vznikali pomníky, chcem, aby sa všetko dotiahlo do konca,“ objasnil Švagerko.

Zmena v komunikácii, v spolupráci i v rozvoji

Čo chce zmeniť a zlepšiť, je spolupráca s okolitými mestami a obcami, práca na rozvíjaní celého nášho regiónu a najmä komunikácia s občanmi. „Pána primátora Danka som nikdy nestretol v meste. Ja sa chcem ľuďom priblížiť. Budeme robiť okrúhle stoly s riaditeľmi škôl, predstaviteľmi cirkví, športových klubov, médií, atď.,“ povedal na margo zmien v našom meste jeho nový primátor. Dôležitá tiež bude spolupráca s mestským zastupiteľstvom.

„Myslím si, že toto zastupiteľstvo chce pracovať v prospech mesta a chce spolupracovať. Neviem si predstaviť, že by náš volebný program chcel niekto odmietnuť z akéhokoľvek princípu. Jednotlivé kroky máme skutočne nastavené tak, aby boli v prospech všetkých. Našim cieľom je do tohto mesta vniesť naspäť istého ducha, ktorý tu bol, ale kdesi sa vytratil a urobiť z Popradu lepšiu občiansku spoločnosť,“ skonštatoval Igor Wzoš, staronový poslanec mestského zastupiteľstva.

Dve veľké výzvy

Ako dodal, mesto má pred sebou tiež dve veľké výzvy, ktorými sú prehľad hospodárskeho a sociálneho rozvoja a územný plán. „Tieto výzvy môžu zmeniť Poprad na pätnásť, dvadsať rokov,“ objasnil Wzoš s tým, že sa v tejto oblasti plánujú spojiť s najlepšími odborníkmi nielen z mesta, ale prizvať i tých najlepších z celého Slovenska, aby Poprad v budúcnosti vyzeral pekne a moderne.

„Pýtali sa ma, či chcem byť pragmatik alebo vizionár. Ja chcem byť pragmatik s víziou, chcem pozerať do budúcnosti. Budem sa veľmi snažiť, aby to tu nabralo tendenciu pokračovania a ďalšieho rozvoja,“ dodal Švagerko.

Tlačovka s novým primátorom Jozefom Švagerkom
4
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM