Peter Handzuš Rôzne

Nudíte sa doma? Začnite s paličkovaním

Koľko rečí vieš, toľkokrát si človekom. Alebo inak povedané, čím viac toho vieš, tým lepšie. Rôzne ručné práce z toho nevynimajúc. Kateřina Bérešová toho vie o technike ručných prác veľa a rada sa s tým delí s ostatnými.

Ak neviete čo s voľným časom, alebo ste sami doma a potrebujte spoločnosť, máme pre vás nápad, ako voľno zmysluplne využiť, zabaviť sa a aj niečo naučiť. V stredu večer sa môžete zdarma zapojiť do kurzu paličkovania. Hodinu až dve, jedenkrát týždenne sa vám bude venovať Kateřina Bérešová, ktorá ovláda snáď aj doteraz nevymyslené ručné techniky.

Kateřina pracuje s deťmi aj so seniormi a vždy má pre každého nachystané prekvapenie, ktoré dokáže do práce vtiahnuť aj najväčších pochybovačov o zábavnosti ručných prác.

Skúsenosti so šikovnou animátorkou máme aj my, keď nám pomáhala s detským kútikom počas futbalového turnaja, ktorý sme organizovali minulý rok v popradskej Aréne.

Tentokrát sa chce Kateřina venovať starším. Všetkým tým, ktorí sa doma nudia a chcú tráviť čas zmysluplne, ale hlavne nechcú byť sami. „Chcem, aby sa mali ľudia možnosť stretávať, naučiť sa niečo a aby vyplnili čas, ktorý by inak doma trávili osamote,“ povedala o zmysle tohto kurzu animátorka.

[blockquote]Pa­ličkovaná čipka je ručná práca, ktorá sa tvorí na textilnom valci plnenom slamou alebo pilinami, osadenom na drevenom podstavci.

Na zhotovenie paličkovanej čipky sa používajú drevené paličky, na ktorých je navinutá priadza, nožničky, háčkovka, priesvitný papier a nehrdzavejúce špendlíky.

Valec na paličkovanie je tvorený z jedného kruhu a obdlžníka, niekde vytvorený z dvoch kruhov a jedného obdĺžnika alebo štvorca, piliny, otruby, slama, konope, piesok je plnený do silonky alebo pančuchy. Náplň valca sa ubíja a tvaruje sa valec, po dobrom naplnení valca sa zauzlí. Valec sa obalí látkou vo viacerých vrstvách a zošije sa, na boky sa prišijú kruhy. Na valec ušijeme obliečku, ktorú perieme v prípade zašpinenia. Valce na paličkovanie rozdeľujeme podľa krajín, regiónov Slovenska. Valec plnený pieskom má uprostred kameň na zaťaženie, lebo práca z 200 paličkami posúva ľahký valec nadol.

Podstavec: je buď špeciálne urobený na valec, používa sa aj sito, prútene koše, slamené košíky, misky, riečice…

Paličky: sú špeciálne z dreva vystrúhané paličky.

Wikipédia[/bloc­kquote]

Bezplatný kurz paličkovania môžete navštevovať v klubcentre D.E.P.O. v Poprade na Novomeského ulici, každú stredu od 17. hodiny. Materiál je na začiatok nachystaný, stačí len prísť. Kurz bude trvať, kým to všetkých zúčastnených bude baviť :-)

Poprad24

Foto: Blahedo/wikipédia

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM