Pavol Hrabovský Správy

Nulové opatrenia, strach a útek pred pandémiou: Popradčanka o koronavíruse v Tirolsku

Koronavírus je momentálne témou číslo jedna vo svete a doma na Slovensku. Táto pandémia zasiahla už celú Európu, ale každá krajina reaguje inak. Svoje o tom vie aj Popradčanka, ktorá sa vrátila priamo z Rakúska.

Ilustračný obrázok k článku Nulové opatrenia, strach a útek pred pandémiou: Popradčanka o koronavíruse v Tirolsku
Zdroj: TASR

Každá krajina zvolila na boj s pandémiou iný postup. Kým Slovensko zaviedlo prísne opatrenia pomerne skoro a nosenie rúška tu nie je hanba, iné krajiny s ochrannými opatreniami mierne povedané váhali.

Naši krajania sú takmer v každom kúte sveta. Ich svedectvá nám pomáhajú pochopiť hrôzu mizérie, ktorou prechádzame ale aj rozličné povahové črty národov a etník v reakcii na hrozbu nového koronavírusu.

Radšej anonymne

Jedným z príbehov je aj rozprávanie mladej Popradčanky, ktorá pracovala už druhú sezónu v rakúskom Tirolsku. Volajme ju Lenka, keďže si nepriala byť menovaná, aj kvôli nenávistným reakciám tých, ktorí sa hrozby nakazenia obávajú možno až trochu prehnane.

Lenka pracovala na lyžiarskej chate. Tirolsko je známe svojimi nádhernými horami, pestrou prírodou a nádhernými historickými mestami a mestečkami. Je to jednoducho raj pre turistov s bohatou infraštruktúrou v tomto segmente. Netreba snáď pripomínať, že práve v tejto oblasti pracuje množstvo Sloveniek a Slovákov.

Dramatický útek

Nástup dramatických opatrení prišiel v Tirolsku, podľa Lenkiných slov, približne v tom istom termíne ako na Slovensku, teda v piatok 13. marca. Pozoruhodné na tomto prípade je však to, že kým na Slovensku už boli zavreté mnohé školy a o deň na to aj reštaurácie a obchodné domy, v Tirolsku zavládol, mierne povedané chaos. Navyše, Tirolsko leží hneď pri hraniciach so severným Talianskom, teda tieto opatrenia tam mali prísť zrejme oveľa skôr.

„Každý deň to bolo inak. V jeden deň povedali, že sa v nedeľu zatvára celé stredisko a v utorok ideme domov. Každý ďalší deň sa situácia menila, no nakoniec sme všetci utekali v nedeľu, 15. marca.“

Akoby sa nič nedialo

Situácia nebola zjavne zvládnutá. Svedčí o tom aj nával nových turistov. „Všade v iných dedinkách sa rozvíjali opatrenia, všetko bolo zavreté a v piatok, 13. marca, bola vyhlásená pandémia. Zato na druhý deň v sobotu , toho týždňa, prichádzali noví turisti, akoby sa nič nedialo,“ konštatuje Lenka. Veľkým problémom bola aj ochrana zamestnancov, ktorým nebol poskytnutý žiaden ochranný sortiment.

„Opatrenia neboli žiadne. Žiadne rúška ani rukavice,“ dodáva Popradčanka Lenka šokujúci poznatok.

Tirolsko znáša vlnu kritiky pre nedostatočné opatrenia aj na domácej politickej scéne. Informoval o tom portál profil.at, kedy sa rakúske úrady pýtajú, či Tirolsko urobilo dosť opatrení na ochranu ľudského zdravia. Rakúsky ústavný právnik Theo Öhlinger tvrdí, že sa dá pochybovať o tom, či boli strediská, bary a iné zariadenia uzavreté včas. Všetky tieto fakty potvrdzujú slová našej Slovenky.

Našťastie už doma

Po návrate domov sa Lenka, rovnako ako všetci, ktorí prídu zo zahraničia, nevyhla povinnej karanténe: „Karanténu trávim doma, no aký dopad bude mať táto situácia, vôbec netuším.,“ interpretuje svoje obavy Lenka, ktorá rovnako ako mnoho Slovákov stratila kvôli vírusu prácu.

„Vyzerá to tak, že sa do zahraničia, tak skoro nevrátime,“dodáva na záver Lenka so smútkom v hlase.

Podľa aktuálnych údajov na rakúskom území do štvrtkového rána vykonali 35.995 testov na prítomnosť nového koronavírusu. Spomedzi doterajších potvrdených prípadov nakazenia pripadá stále najviac na spolkové krajiny Tirolsko (1460), Horné Rakúsko (1024) a Dolné Rakúsko (799). Ako ďalšie v poradí nasledujú Viedeň (735), Štajersko (633), Salzbursko (558), Vorarlbersko (422), Korutánsko (168) a Burgenland (89).

Celkový počet vykonaných testov na prítomnosť nového koronavírusu v Rakúsku stúpol do uvedeného času na 32.407.Oficiálny počet úmrtí v dôsledku tejto nákazy v krajine vzrástol na 34.

Ďalšie zaujímavosti z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a Facebooku.

Slováci v zahraničí - koronavírus
7
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM