Monika Vengrínová Správy

Vysoké Tatry majú opäť hlavného kontrolóra. Stal sa ním poslanec tunajšieho mestského zastupiteľstva

Začiatok nového roka so sebou priniesol aj zmeny v mestskom parlamente vo Vysokých Tatrách. Už dva dni tak má Starý Smokovec nového hlavného kontrolóra.

Ilustračný obrázok k článku Vysoké Tatry majú opäť hlavného kontrolóra. Stal sa ním poslanec tunajšieho mestského zastupiteľstva
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Ten bol zvolený na prvom mestskom zastupiteľstve roka 2013 spomedzi sedemnástich kandidátov na daný post. Išlo o ľudí priamo z Vysokých Tatier, ale i mimo nich, dvaja adepti boli dokonca poslancami mestského zastupiteľstva. O post tak chceli zabojovať František Mrázik a Igor Sedlár. Ten sa však nakoniec kandidatúry vzdal: „Uvedomujem si záväzky voči svojim voličom a preto sa vzdávam kandidatúry na hlavného kontrolóra mesta Vysoké Tatry,“ nechal sa počuť.

Kandidatúru vzdali, prípadne sa ospravedlnili ešte pred začiatkom rokovania i ďalší traja kandidáti. Ostatní využili možnosť počas troch minút odprezentovať svoju predstavu fungovania kontrolného úradu v meste.

Aby mohol byť hlavný kontrolór právoplatne zvolený, bol potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny všetkých poslancov, čo znamenalo minimálne šesť hlasov. V prípade, že by sa tak nestalo, do druhého kola by postúpili dvaja kandidáti s najvyšším počtom hlasov. Keďže sa však rozhodlo už v prvom kole, k ďalšiemu sa pristupovať nemuselo.

Na hlasovaní sa zúčastnilo deväť poslancov, kandidát Mrázik sa pre stret záujmov hlasovania zdržal. Funkciu hlavného kontrolóra mesta však najbližších šesť rokov bude plniť práve on, keďže vo voľbách získal šesť hlasov. „V prvom rade je to dobrý pocit, že zrejme moju doterajšiu prácu vnímali pozitívne, ale hlavne je to veľká výzva, aby som ich dôveru nesklamal,“ komentoval podporu svojich kolegov z poslaneckých lavíc Mrázik.

Spokojnosť s faktom, že tatranská samospráva má opäť kontrolóra, vyjadril aj primátor mesta Ján Mokoš: „Pozícia kontrolóra je súčasť samosprávy, a tak mesto bude znova fungovať ako celok a určite to prispeje aj k upokojeniu každodennej práce. Aj keď kontrolór sa zaoberá väčšinou tým, čo už nastalo, určite môže byť dobrou radou nápomocný vedeniu mesta či poslancom, predsa len stále prichádzajú nové zákony a nariadenia, ktoré je potrebné dodržiavať.“

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM