Jakub Forgács Správy

Obavy o osud orla z Tatier: Arnold vletel do bojovej zóny v Sýrii

Orol Arnold, ktorého ochranári i široká verejnosť sledujú na jeho ceste do zimoviska vďaka solárnej vysielačke, vletel do bojovej zóny v Sýrii. Na svojej ceste celkovo nalietal asi 2 000 kilometrov.

Ilustračný obrázok k článku Obavy o osud orla z Tatier: Arnold vletel do bojovej zóny v Sýrii
Zdroj: Dnes24.sk

Riaditeľ Správy Tatranského národného parku (TANAP) Pavol Majko informoval, že v Turecku orol krikľavý, ktorému dali meno Arnold, v sobotu preletel za jediný deň vyše 300 kilometrov a nasledujúci deň už bol v Sýrii.

Často sa tam strieľa na dravce aj iné druhy vtákov

Celkovo nalietal približne 2000 kilometrov. „Je to asi štvrtina jeho migračnej trasy na zimovisko. Pretože nad morom nedokáže dlho letieť, keďže sa tam nevytvárajú teplé vzdušné prúdy, je nútený oblietavať Stredozemné more, čo veľmi dobre vidíme na mapke s jeho polohami,“ uviedol Majko. V oblasti Blízkeho Východu, kde sa teraz nachádza sa často strieľa na dravce aj iné druhy vtákov a tak majú ochranári obavy o jeho osud. V nedávnej minulosti, v roku 1991, tu totiž pri meste Latakia zastrelili jeho súkmeňovca, mláďa orla krikľavého z Oravy.

Od 25. septembra, keď Arnold preletel hranice Rumunska s Bulharskom dosť zrýchlil, v priebehu dňa preletel Bulharskom neďaleko Burgasu, kde letel kúsok ponad Čierne more, Burgaský záliv a doletel až do Turecka. „Nasledujúci deň (26. 9.) bez rozpakov sa vydal ďalej a utvoril svoj denný rekord v dĺžke letu, podľa pozícií preletel za deň zhruba 250 kilometrov. A nielen to, v tento deň opustil starý kontinent, Európu a severne od historického mesta Istanbul, prekročil hranice Ázie,“ upozornil Majko. Potom popri Marmanskom mori zaletel kúsok do tureckého vnútrozemia. Jeho cieľom je pravdepodobne Tanzánia, kde by mal prečkať zimu a vrátiť sa späť.

Na tele nesie GSM satelitnú vysielačku

Arnold bol odchytený v auguste na jeho hniezdisku v podhorí Západných Tatier neďaleko obce Liptovské Matiašovce, vtedy mal ešte mláďatko v hniezde. Ochranári ho odchytili do siete pomocou atrapy výra, ktorý je jeho prirodzeným konkurentom a nainštalovali mu na telo GSM satelitnú vysielačku, ktorá každé dve hodiny určuje jeho polohu. To, kde sa aktuálne nachádza, môže verejnosť sledovať on-line na internetovej stránke Správy TANAP.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM